Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarske srednje škole mogle bi uskoro učenicima naplaćivati participaciju

16.09.2019. 08:35
Zadarske srednje škole mogle bi uskoro učenicima naplaćivati participaciju


Zadarske srednje škole ne naplaćuju participaciju učenicima za školovanje za razliku od nekih škola u zemlji koje su to uvele. Nadležni u tim školama, što je vruća tema ovih dana, navode kako su troškovi obrazovanja porasli i kako je nužno uvesti nekakav vid prikupljanja dodatnih sredstava za punjenje školske kase, pa su se okrenuli učenicima, naplaćujući im jednu, doduše simboličnu cifru za školovanje.
No kako je obrazovanje, barem na papiru, u Hrvatskoj besplatno, reagirala je i resorna ministrica Blaženka Divjak koja je, kako to prenose mediji, kazala da škole, odnosno njihovi osnivači, dobivaju milijardu kuna kuna godišnje za same škole te kako imaju i izvorne prihode, pa nema nikakvog razloga za dodatnim prikupljanjem sredstava.


Naplata simboličnog iznosa
– Zadaća je osnivača da skrbe o školama, stoga apeliram na njih, kao i na same škole koje su uvele tu praksu plaćanja participacije, da još jednom razmotre tu situaciju. Smatram da je to nepotrebno, naglasila je ministrica Blaženka Divjak.
Zadar je, kao što smo to već spomenuli (op. a. – vjerojatno samo za sada s obzirom na kroničan nedostatak novca u državnom proračunu), zaobišla novina prikupljanja sredstava. Ravnatelji: Zdenka Stršen Jurčević (Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola), Dijana Škara (Hotelijersko- turistička i ugostiteljska škola Zadar), Tihomir Tomčić (Strukovna škola Vice Vlatkovića), Denis Prusac (Tehnička škola Zadar), Svetko Perković (Pomorska škola) i Davor Vidaković (Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar) u svojim školama nemaju tu praksu dodatnih prikupljanja sredstava. Jedina iznimka, iako je riječ o striktno namjenskim sredstvima, a ne participaciji za školovanje, kako nam je to objasnio ravnatelj Vidaković, je njegova škola.
– Da, u našoj se školi prikupljaju sredstva, no nije riječ o nikakvoj participaciji za školovanje, već točno određenim, namjenskim sredstvima za neke troškove koje učenici imaju. Taj se vid plaćanja prezentira roditeljima i s njima u dogovoru i realizira. Prikupljamo 150 kuna po učeniku za školsku godinu, a novac se troši za zadaće, uveze, za neke troškove koji su prisutni u okviru naših programa koji itekako znaju koštati, poput primjerice programa za zubotehničare, objašnjava Vidaković.
Praksa je to koja je naišla na odobravanje i učenika, kao i njihovih roditelja/staratelja i koja ne »pogađa« sve polaznike.


Neki učenici oslobođeni plaćanja
– To što na ovaj način dobiju učenici u školi je svakako jeftinije od toga da sami plaćaju određene usluge poput recimo fotokopiranja ili uveza. S druge strane, ako neko dijete dolazi iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, korisnika socijalne pomoći, oslobađamo ga/je plaćanja, ističe ravnatelj.
Koliko će zapravo ta praksa biti održiva pitanje je. Nova je školska godina, koja je startala prije nešto manje tjedan dana, u klupe dovela/vratila nešto više od 464 tisuće učenika, koliko ih broje hrvatske osnovne i srednje škole. Neke su financijsku konstrukciju riješile, a neke su, shodno definiciji Ministarstva koje je odredilo da se takvo što može uvesti, uz suglasnost osnivača – županija, iskoristile tu mogućnost i uvele naplatu participacije. Divjak je, naime, u okviru Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020., propisala i to da se za pojedine programe srednjih škola mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja te da odluku o iznosu participacije roditelja/skrbnika učenika te cijeni obrazovanja za svaku godinu obrazovanja donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove, s objašnjenjem da sredstva srednje škole prikupljaju radi podizanja tehničke i stručne razine naobrazbe učenika, odnosno za nabavku nastavnog materijala, sirovina za stručnu praksu te ostale potrebne opreme.