Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od 21. rujna podjela spremnika za reciklabilni otpad

16.09.2020. 06:20


Zadarska Čistoća započet će 21. rujna s podjelom spremnika od 1100 l za reciklabilni otpad po svim mjesnim odborima na području Zadra. Spremnici su nabavljeni suradnjom Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sufinancirani su u iznosu od 85% iz EU fondova.
Spremnici od 1100 litara, s narančastim poklopcem, bit će postavljeni kraj spremnika za komunalni otpad na javnim površinama. Označeni su vodootpornim naljepnicama s uputstvima o vrstama otpada koji se odlažu u njega.
Namijenjeni su za odlaganje: otpadne plastike, otpadnog metala, otpadnog papira, otpadnog stakla, drugih vrsta namijenjenih recikliranju (npr. otpadni tekstil, otpadno drvo i sl.)
U njih se ne smije odlagati: EE otpad, opasni, glomazni, građevinski i tekući otpad
Usluga pražnjenja i odvoza reciklabilnog otpada se ne naplaćuje.
Navedeni spremnici bit će postavljeni i pored odgojno-obrazovnih ustanova, kao dio projekta pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima i školama u Zadru.
Pravilno odloženi otpad korisna je sirovina. Odvajanje otpada omogućuje recikliranje i ponovnu uporabu čime se štede sirovine i energija, smanjuje onečišćenje okoliša i smanjuje količina novoproizvedenog otpada.