Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pripreme došle kraju, nema više eksperimentiranja

16.09.2020. 06:39


Mjesec i pol dana priprema je iza košarkaša Zadra koji će kroz ovaj tjedan »brojati sitno« do početka nove sezone 2020./21. Službeno sezona kreće s nedjeljom kada u sklopu 1. kola HT Premijer lige u Krešin dom stiže Šibenka dok pet dana poslije na Višnjiku gostuje i Cibona. Momčad pod vodstvom Veljka Mršića imala je na tom pripremnom putu mnogo neplaniranih prepreka, posebno s probojem koronavirusa u svlačionicu dok je i poteškoća bilo s organiziranjem pripremnih utakmica. Na kraju se ipak uspjelo odigrati pet pripremnih ogleda, a stručnom stožeru Zadra sigurno su kao najbolji indikator pred početak nove sezone poslužila posljednja dva odigrana dvoboja protiv Splita.


Adaptacija Amerikanaca
Prvi je odigran na Višnjiku prošlu srijedu kad je Zadar uspio bez većih problema nadjačati žute, a drugi ogled u subotu na Gripama je otišao na stranu domaćina nakon što je osnovni dio utakmice zaključen poravnatim rezultatom. Iako izvedba njegovih štićenika u toj posljednjoj provjeri nije bila na visini, iako je popriličan broj igrača pokazao da nije ni blizu zadovoljavajuće forme i iako je oscilacijski trend u igri itekako prisutan za Mršića nema previše briga jer mu negdje u podsvijesti sigurno stoji kako u trenutku kad ABA liga još nije krenula ni ne želi da mu momčad uđe u optimalnu formu. Bolje kasnije kad bude potrebno nego sada na početku kad većinu protivnika u HT Premijer ligi može pobijediti s praktički »pola gasa«.
– Pripremni period je gotov, u nedjelju nam počinje sezona i više nema eksperimentiranja. Vidjeli smo tko što može, svi igrači su došli u pristojnom fizičkom stanju. Imamo još nekoliko dana da sve još posložimo i da u nedjelju započnemo sezonu s pobjedom – kazao je trener Zadra nakon prvog pripremnog poraza u kojem nije imao širok repertoar iole raspoloženih igrača. Zasad su kao što se i očekivalo najveći problem Amerikanci koji su stigli na pripreme kasnije od ostalih, a i treba razumjeti da su Galloway, Worku i Boykins na Višnjik sletili iz NCAA lige bez iskustva igranja u Europi. Zato ne trebaju čuditi nerijetki »airball« promašaji usamljenih Boykinsa i Workua iza linije 6.75 m, gomila promašenih zicera, izgubljene lopte i zbunjenost u obrambenim zadacima kojih nije nedostajalo u subotu na Gripama. Ako je pak potrebno istrpjeti Amerikance dok se potpuno ne adaptiraju onda je plus u Mršićevom notesu zaslužio 17-godišnji Duje Brala pokazavši tijekom priprema da je igrač za ozbiljnu rotaciju.


Mladi se iskazali
– Naši mladi igrači su pokazali dosta toga. Brala je odigrao svih pet utakmica, imao je pristojnu minutažu i bit će jedan od 12. Pokazao je da se na njega može računati, on je budućnost Zadra. Sigurno da ga moramo tako gledati i odgajati da bude pravi sportaš – osvrnuo se Mršić na igru mladoga Brale kojeg je očito odlučio forsirati, pogotovo u utakmicama domaćeg prvenstva. To je potez kojeg će sigurno raširenih ruku dočekati i navijači jer Brala je produkt zadarske škole košarke i definitivno igrač u kojeg se isplati ulagati. A pravog mentora bi Brala trebao imati u kapetanu Dominiku Mavri koji je u novo posloženom Zadru od strane Mršića dobio sve ovlasti u igri, ali i veću odgovornost na svoja leđa u odnosu na prošlu sezonu.
– Mislim da rezultat s ovakvih pripremnih utakmica nije toliko bitan. Vidjeli smo u čemu smo griješili i koje stvari su bile dobre. Još smo bili poprilično umorni od priprema, a i nismo se spremali odigrati ovu utakmicu za rezultat nego pokušati se dignuti što više. Bilo je dosta dobrih stvari, ali smo i uvidjeli još dosta stvari koje moramo popraviti – zaključio je Mavra.




»Brala je odigrao svih pet utakmica, imao je pristojnu minutažu i bit će jedan od 12. Pokazao je da se na njega može računati, on je budućnost Zadra. Sigurno da ga moramo tako gledati i odgajati da bude pravi sportaš
Veljko Mršić