Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svaki čovjek je unikat i zato se pišu memoari

16.09.2020. 08:46


Ante Tičić (76), Zadranin iz Povljane, suvremeni hrvatski književnik, pjesnik, leksikograf, monograf i publicist, objavio je knjigu memoara i kratkih priča pod nazivom ‘U ogledalu prošlosti’. Izdavač je Znanstvena knjižnica Zadar. Recenzenti su mr. sc. Miro Grubić i prof. Franko Sorić, dok je urednik sam autor knjige, Tičić.
– Premda još uvijek stvaram i stvarat ću sve dok starenjem »ponovno susrećem svoje unutarnje dijete koje mi otkriva strast za životom« i nadahnuto povezuje duh s nebom moje čulne nutrine, pa sam ovu knjigu, moja sjećanja na ljude i događaje napisao u 76 godini života. No, kako sam u trećoj dobi razumje se, da mogu podcrtati svoj dosadašnji suvremen memoarski momento, kojeg evo »in nuce« (sasvim zbijeno, sažeto, ukratko, jezgrovito) egzaktnim svjedočanstvima i obznanjujem sa svim imanentnim što se može nazvati živjeti i biti, rekao je Tičić istaknuvši kako je knjigu posvetio svojoj supruzi Mariji, djeci i unučadi.


Skromno, pošteno i božanski nadahnuto
Ante Tičić rođen je 18. rujna 1944. u Povljani na otoku Pagu, gdje završava osmogodišnje školovanje. Živi i stvara u Zadru.
– U životu svojim osebujnim darom duše imao sam sretnih trenutaka osjetiti ljubav i ljepotu, što me oplemenjivalo i davalo mi nadu s kojom sam proživio onako kako sam živio, obiteljski vrlo skromno, pošteno i božanski nadahnuto, što je zacijelo godilo mojoj osobnosti, istaknuo je Tičić.
Posljednjih godina među zadarskim piscima zadarskog književnog kruga Anti Tičiću pripada posebno mjesto. Uz Tomislava Marijana Bilosnića jedan je od naših najboljih haiku pjesnika.
– Iznenadio me je pripremom svoje najbolje knjige memoara. I sada još uvijek mislim da su memoari mogli pričekati i dati prednost drugim Antinim knjigama, rekao je mr. sc. Grubić.
Ova je knjiga prepuna zanimljivosti životnih priča, ali joj ne fali ni ljepote izričaja pa su na dobitku i istraživači i čitači.
– S ovom knjigom Ante Tičić sigurno doprinosi barem fragmentarno hrvatskoj historiografiji, koja se danas u istraživanju koristi sve više i memoarskom građom kao izvorom na temelju kojeg može doći do određenih saznanja, rekao je Grubić.
U ovom dijelu doznajemo i frapantnu činjenicu da autor 2012. u 67. godini života odlazi u mirovinu s punih 40 godina staža i bez ijednog dana bolovanja.


Baština, tradicija, identitet, običaji
– Interesantne su priče iz poglavlja Povljanske svakidašnjice naslovljene prema godišnjim dobima: Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima iz kojih progovaraju reminiscencije na baštinu, tradiciju, identitet i običaje ljudi i djece na otoku. Uz svaku priču kako i dolikuje pravom liriku autor prilaže pjesmicu, ili više pjesama kao dodatak i tumačenje onoga što je u pričama već spomenuto, ističe Grubić.
Život je lijep, kaže on, usprkos svemu, i vrijedan življenja.
– Kad netko napiše memoare i uz to i kratke priče, onda je taj čovjek ponosan i na diku svima nama koji štujemo riječ i život uopće, jer smo i mi možda doživjeli nešto slično, a opet i nismo jer je svaki čovjek unikat i zato Tičić piše memoare, zaključio je prof. Franko Sorić.
Za svoj plodan stvaralački rad i izniman doprinos hrvatskoj književnosti te pronošenje dobrog glasa rodne Povljane dobio je Povelju o nagradi za životno djelo 23. travnja 2006. od Općine Povljana. Zastupljen je u mnogobrojnim antologijama posebice haiku poezije. Piše lirske pjesme, haiku, dječje pjesme, aforizme, pjesničku prozu, prozu, književne osvrte (kolumna Zadarski list), recenzije i uređuje knjige.




Paški dragulji
Napisao je rodoslovno stablo Tičića iz Povljane i himnu Povljane koja je uglazbljena, a pjeva je klapa Povljana kao i neke njegove druge pjesme koje se nalaze na zvučnim zapisima.
U studenom 2019. je sudjelovao na 11. Međunarodnim književnim susretima u mađarskom Koljnofu u Mađarskoj i obišao mnoga mjesta gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj i Austriji.
Djela su mu prevođena na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Poznavatelj je glagoljice, a u želji za spoznajama uz ostalo štivo čita i proučava teoriju povijest i estetiku književnosti, ontologijsku literaturu, poeziju, filozofiju, teologiju, teozofiju te je pročitao preko 7.000 knjiga. Od Gradske knjižnice Zadar dobio je nagradu 4. listopada 2006. kao najčitatelj Odjela za odrasle.
Do danas je napisao 40 knjiga, od kojih mu je 31 objavljena u kojima su i sedam knjiga o njegovoj rodnoj Povljani i sonetni vijenac Paški dragulji, svojevrsna himna o otoku Pagu. Sastavio je i uredio Rječnik govora mjesta Povljana koja sadrži preko 7.000 natuknica.


»U životu svojim osebujnim darom duše imao sam sretnih trenutaka osjetiti ljubav i ljepotu, što me oplemenjivalo i davalo mi nadu s kojom sam proživio onako kako sam živio, obiteljski vrlo skromno, pošteno i božanski nadahnuto
Ante Tičić