Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nekić: Iako se neki roditelji protive mjerama ili ih smatraju nepotrebnima, izgreda nije bilo

16.09.2021. 08:40


Situaciju u Krapinskim Toplicama, gdje već danima traje trakavica između lokalne osnovne škole i nadležnih institucija iz sektora socijalne skrbi i jednog roditelja, koji odbija da njegovo dijete ide u školu poštujući važeće epidemiološke mjere, prokomentirao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, osvrnuvši se na provođenje epidemioloških mjera u zadarskim školama.


U Zadru nema izgreda
– Koliko ja znam incident kao ovaj koji se trenutačno događa u Krapinskim Toplicama nije dosad zabilježen u nekoj od zadarskih osnovnih škola. Većih incidenata ili izgreda nije bilo, iako se neki roditelji protive mjerama ili ih smatraju nepotrebnima, ističe Nekić dodajući kako ne može shvatiti osobe koje se bez opravdanog liječničkog razloga protive cijepljenju ili postojećim epidemiološkim mjerama, koje su, podsjeća on, u Hrvatskoj mnogo liberalnije nego u nekim drugim zemljama.
– Naravno da je u ovakvoj situaciji prirodno da se dio javnosti ne slaže s važećim epidemiološkim mjerama i protivi cijepljenju. No, u trenutku kada njihovo opiranje zakonskim odredbama prijeđe granicu civiliziranog ponašanja i prijeđe u narušavanje javnog reda i mira pa i prava djeteta na obrazovanje, kao što je primjer iz Krapinskih Toplica, tada se počinitelje treba zakonski sankcionirati, smatra Nekić, napomenuvši kako je na nadležnim službama da riješe takve situacije.
– Ne treba u isti koš trpati osobe koje iz zdravstvenih razloga ne nose maske ili nisu cijepljene s pojedincima koji se pozivaju na raznorazne teorije zavjere i neprovjerene podatke. U demokratskom društvu kakvo je hrvatsko, svatko ima pravo na javno izražavanje svojih stavova, dok god je ono u okvirima kulturnog i primjerenog ponašanja. Događaj iz Krapinskih Toplica eklatantan je primjer grupe ljudi koji su mišljenje jednog oca iskoristili kako bi izazvali nerede pa i traumatizirali djecu te na nasilan i neprimjeren način iskazali javno protivljenje mjerama zaštite javnog zdravstva, naglašava Nekić.


Javnost podijeljena
Podsjećamo kako je cijela ova situacija počela kada je roditelj jednog osnovca iz Krapinskih Toplica odbio da njegovo dijete pohađa nastavu, ukoliko se mora pridržavati važećih epidemioloških propisa i masku nositi jedino prilikom boravka u zajedničkim prostorijama škole, jer kako kaže, maska šteti njegovu djetetu. Cijela je situacija eskalirala kada se oko škole počela skupljati grupa antimaskera, koji su nasilno pokušali upasti u školu, dok su djeca još bila na nastavi. Zaposlenici škole i djeca doživjeli su veliku traumu, zbog čega je u školu poslan tim psihologa, a situaciju je pokušao riješiti i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Zaštitari i policija pred školom dežuraju kako se ništa ne bi dogodilo djeci, ali i da bi reagirali ukoliko situacija izmakne kontroli.
Javnost je podijeljena između potpore prosvjednicima i mišljenja kako je cijela situacija orkestrirana i napuhana kako bi se pozornost javnosti skrenula na one koji se protive mjerama.