Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Sukošanska lipotica« u punom sjaju, dječji vrtić vrijedan 12 milijuna kuna

16.09.2021. 10:00


Sukošan će nakon dugih 45 godina za mjesec dana, najkasnije do kraja listopada napokon dobiti novi, moderan i nadasve estetski lijep i funkcionalan Dječji vrtić Zlatna lučica s jaslicama. Naime, postojeća zgrada dječjeg vrtića smještenog na obali mirne uvale Zlatna luka kod Sportskog centra, nasuprot nekadašnjeg kultnog restorana Jadran, izgrađena je još 1976 godine.
– U to vrijeme bila je to najmodernija i najsvrsishodnija zgrada dječjeg vrtića u zadarskom okruženju i šire, kazao je Sukošanac Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.


Pogodak »u sridu«
Međutim, uz to što je postao pretijesan i bez jaslica, sad su i neka druga vremena i potrebe. Kako bi povećali smještajne kapacitete i zadovoljili potrebe roditelja za smještajem djece te da bi osigurali djeci najbolje uvjete sukladno standardima i njihovim potrebama donesena je odluka o gradnji novog vrtića s jaslicama.
– Na lokaciji kod osnovne škole i športske dvorane u Sukošanu, iznad Jadranske magistrale, u tijeku je posljednje ušminkavanje i opremanje objekta te priključivanje na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, rekao je Martinac.
Radove je izvodila zadarska tvrtka Lavčević prema zajedničkom projektu sukošanskih projektanata, arhitekata. A da su pogodili »u sridu« govore sve same pohvale, Sukošanci su impresivni objekt ponosno nazvali »sukošanska lipotica«.


Vrtić, »kako Bog zapovida«
– U postupku izdavanja uporabne dozvole pred nama je tehnički pregled zgrade na temelju građevinske dozvole, odnosno glavnog projekta. Možemo požuriti, ali kako smo već ovoliko čekali neka bude sve u detalje spremo i bez repova, »kako Bog zapovida«. Otvaranje vrtića je predviđeno za mjesec dana, do kraja listopada, objavio je Martinac.
Vrijednost projekta je preko 12 milijuna kuna. Gradnja impozantne zgrade, modernog vrtića s jaslicama, suvremeno opremljenog i s kuhinjom, malom dvoranom i dječjim igralištem iznosi 11,2 milijuna kuna, od čega su 7,5 milijuna kuna EU sredstva ili 67 posto.
– U tijeku je priključenje objekta na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u iznosu od oko 800.000 kuna. Predstoji još donijeti odluku o opremanju vrtićke kuhinje u iznosu od oko 500.000 kuna, temeljit je Martinac.




Veliki poticaj roditeljima
Trenutačno se montira i postavlja interijer koji je po najvišim europskim i nacionalnim pedagoškim standardima namijenjen za 150 djece od 12 mjeseci do 7 godina života.
– Namjena dječjeg vrtića je odgoj, briga i čuvanje djece. Cilj je pripremiti dijete za osnovnu školu, naučiti ga komunicirati, sklapati prijateljstva i pripremiti ga za daljnji život, navodi sukošanski načelnik.
Na zemljištu površine oko 3.000 metara četvornih impozantna zgrada je visoka 10,5 metara, od čega su prizemlje i kat visoki ukupno 7,85 metara. Tlocrtna površina zgrade iznosi čak 1.025 metara četvornih.
– Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu imat će sedam odgojno-obrazovnih skupina ili čak osam skupina ako se pokaže interes za popodnevni boravak djece što bi bio veliki poticaj za još veću »populaciju« mlađih naraštaja.
Zbog velikog interesa roditelja u novom vrtiću, kaže on, umjesto jedne bit će dvije jasličke skupine za djecu od godinu do tri godine života.


Dobrodošao »baby boom«
– U novoj zgradi osim dvije jasličke skupine boravit će i još tri mješovite vrtićke djece, reći će Martinac.
Kuloarske priče da se novi vrtić gradi, umjesto da se širi postojeći, isključivo zbog prodaje atraktivnog zemljišta već »poznatom« građevinskom poduzetnika, čini se da sasvim padaju u vodu.
– U tzv. starom vrtiću boravit će dvije mješovite vrtićke skupine plus popodnevna skupina ako za to bude interesa, najavio je Martinac.
Novi moderni dječji vrtić, kaže on, izgradio se za slijedećih 30 do 40 godina.
– Novi i stari objekt vrtića zadovoljit će više nego što su trenutačne potrebe za smještajem djece predškolske dobi. A u slučaju da u budućnosti dođe do baby booma, ne isključujemo mogućnost proširenja tzv. starog vrtića ili izgradnju trećeg, još jednog vrtićkog objekta, zaključio je Ante Martinac.