Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bogata slika o srednjovjekovnom životu zadarskih otoka

Autor: Nikola Markulin

15.10.2008. 22:00
Bogata slika o srednjovjekovnom životu zadarskih otoka

Foto: Filip BRALA



Umjesto najavljenih predstavljača ove knjige, povjesničara profesora Stijepe Obada i Eduarda Peričića, koji su izostali zbog bolesti, knjigu su predstavljali Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar i profesorica Zlata Derossi, lektorica knjige
U utorak navečer je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljena nova knjiga Petra Runje “Glagoljica u zadarskoj nadbiskupiji u srednjem vijeku”, povodom koje je održano predavanje pod naslovom „Duhovni život na zadarskim otocima u kasnome srednjem vijeku”. Umjesto najavljenih predstavljača ove knjige, povjesničara profesora Stijepe Obada i Eduarda Peričića, koji su izostali zbog bolesti, knjigu su predstavljali Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar i profesorica Zlata Derossi, lektorica knjige, kojoj je izradila kazala i indekse. Izdavač ove knjige je Gradska knjižnica Zadar.
Prije početka predstavljanja pred prepunom dvoranom svečanost su upečatljivim nastupom uveličali Pučki pjevači glagoljaši sa Sali na Dugom Otoku, predvođeni Antom Mihićem, koji je duhovitom opaskom o nesavršenstvu njihovog pjevanja na koje i ukazuje atribut „pučki” iz njihovog imena već na početku ublažio onu strogu formalnost koja inače prati ovakva predstavljanja.
Kazavši kako je fra Petar pripadnik zajednice franjevaca trećoredaca i kako je logičan njegov znanstveni interes prema povijesti duhovnosti, predstavljanje je otvorio Zoran Pehar:
– Fra Petar je rođen 1934. godine u Sinju. Povijest je diplomirao, a 1993. godine i magistrirao na tadašnjem Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova, kao i nekoliko monografija na temu duhovnosti i crkvene povijesti u srednjem vijeku. Želio bih odmah istaći kako se religiozna dimenzija povijesti na našim otocima do danas, nažalost, slabo istražila. I to je, između ostalog, potaklo fra Petra da puno vremena i truda uloži u istraživanje naših arhiva, a posebice zadarskog.
Zlata Derossi je o knjizi kazala:
– Autor iza sebe ima bogati niz članaka, knjiga i rasprava o pitanjima crkvene povijesti, a posebnu pažnju njegova znanstvenog interesa privlače teme iz povijesti franjevaca trećoredaca – franjvačkog reda kojem i sam pripada. Iza ovog djela uistinu stoji ogromna količina obrađene građe s naglaskom na onu arhivsku, još neistraženu. Već sam pogled na sadržaj otkriva nam bogatu sliku o srednjovjekovnom životu zadarskih otoka. Suprotno od uobičajenog, autora ove knjige ne zanimaju događaji, niti politička povijest već crkvene prilike i u prvom redu život običnog čovjeka. Sliku tih duhovnih prilika autor gradi nizom činjenica koje crpi iz bogate arhivske građe. Čitajući knjigu otkrivamo kako je život na zadarskim otocima u kasnome srednjem vijeku bio zadivljujuće organiziran. Doba je to kada svaki značajniji događaj iz javnog i privatnog života treba dobiti svoju pravnu formu, pa tako svjedočimo interpretaciji niza opruka, pravno zabilježenih odlaska na hodočašća, dokumenata o predaji zemlje, o brizi za stare kao i za djecu… Primjetne su i vrlo žive veze zadarskih otoka čak i s udaljenijim kopnenim krajevima, prvenstveno s Bosnom. Zaključila bih svoje izlaganje konstatcijom kako je ova knjiga dala veliki doprinos problematici koja je navedena u naslovu.
Najzad je fra Petar iznio publici svoje filozofsko razmišljanje o značaju povijesti, kazavši kako ju je važno poznavati da bi mogli ljubiti i sebe i druge, te kako smatra da je povijest temelj svega. Fra Petar je ispričao i niz dogodovština iz svojih mladenačkih dana koje su ga usmjerile na bavljenje povijesnom znanošču, te je još dodao kako imamo krive predodžbe o srednjem vijeku kao mračnom dobu a sve to iz razloga što se on dovoljno ne proučava i što ga ne poznajemo. Podatke pronađene u izvornim arhivskim dokumentima fra Petar je istakao kao srž svog djela, a o ovoj knjizi je kazao kako ju sačinjavaju tri veće cjeline: o duhovnom životu, o pojedinim župama i svećenicima i o svim sakralnim lokalitetima na zadarskim otocima.