Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cvijeće smutnje

Autor: Marija Knežević

15.10.2008. 22:00


Prije nekoliko mjeseci, u onih nekoliko dana dok je trajala pomama za dionicama HT-a i dok su ljudi čekali u redu da ih kupe, pita mene jedan burzovni mešetar, odnosno broker, odnosno investicijski savjetnik: “Jesi li upisala dionice?”. Ja kažem: “Nisam”. A on će meni: “Da, da, imaš pravo… Zašto bi i ti zaradila, kad zarađuju drugi!” Zaškiljila sam prema njemu preko stola, otpila gutljaj Cedevite, bacila pogled na pitar s ukrasnim grmljem i upitala: “A misliš li da će danas padati kiša?”. I to je bilo to.
Ako ste očekivali nastavak “stručnog” razgovora, prevarili ste se. Jer ja o dionicama/burzama/mešetarima ne znam ama baš ništa. Jedino “ulaganje” za koje ja znam je ono u kojem prodavačici daš pare, a ona ti spakira cipele. A vijesti o burzi je bio pun tjedan. I tako sam se ja, misleći o tome kako po tom pitanju nemam o čemu misliti, vesela zaputila na utakmicu Zadar – Bosna. Dvorana nije bila puna kao na rukometu ili, pak, protiv Splita, ali bilo je baš super. Navijanje odlično kao i uvijek, igra besprijekorna, a među sucima se našla i jedna žena – Jasmina Tatić iz Novog Sada.
Mladoj djevojci svi su pljeskali kad je ušla u dvoranu, Magaš joj je darovao cvijeće, a ona je utakmicu odsudila bez ijedne greške. Zašto i ne bi, pa ipak je ona profesionalna sutkinja.
Nekoliko dana kasnije Tornado se oglasio priopćenjem. “Tornado Zadar kroz svoju povijest pljeskom je dočekao iznimno mali broj suparničkih igrača, a i ti igrači su nečim zadužili ovaj grad i klub. Uz poštovanje mladoj sutkinji kojoj želimo dugu i uspješnu karijeru, jednostavno ne vidimo razlog da se ikome u našem domu, gdje protivniku trebaju klecati noge od straha i prije početka utakmice, udjeljuju razni darovi i rade raznorazne ceremonije. (…) Stoga mi se još jedanput ograđujemo od darivanja i skandiranja mladoj sutkinji, a uprava našeg kluba se može i ovaj put zapitati je li izigrala svoje navijače kad na 43. rođendan Tornada, umjesto barem simboličnog čestitanja svojim najvjernijima, pred našim očima dariva mladu gospođicu iz Novog Sada.”
Gospođicu iz Novog Sada. Čini se da je u tome problem. Svi mediji dali su puno prostora mladoj sutkinji, prenijeli veličanstvenu atmosferu iz dvorane i pohvalili Zadrane kao domaćine, a to je učinila i sama Tatić, i sad šaka u oko. Što bi bilo i da joj jesu darivali cvijeće? Možda izraz civilizacijskog iskoraka i tračak kavalirstva?
A rođendan? Tko bi o tome trebao voditi računa ako ne sam Tornado? Ako su mogli poslati dopis s demantijem toga da su “oni sutkinji darovali cvijeće”, onda su nekoliko dana ranije mogli poslati dopis – “slavimo rođendan!”, napraviti transparent ili bilo što drugo, a ne kasnije prozivati jer im netko nije čestitao.