Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nagibni vlak udario kravu i tele

Autor: Siniša Klarica

15.10.2008. 22:00
Nagibni vlak udario kravu i tele

Foto: Vedran SITNICA



Ovo nije prvi put da se prugom šeta stoka bez nadzora. Prije dvije-tri godine sličan slučaj dogodio se u Perušiću, a prošle godine vlak je u Pađenima naletio na stado ovaca i koza
Ni dva mjeseca nakon što je nagibni vlak na relaciji između Zagreba i Splita iskočio s tračnica kod mjesta Malovan na gračačkom području, jučer u 11.15 sati dogodila se nova nesreća, također nagibnog, putničkog vlaka na istoj relaciji, no srećom, nitko nije ozlijeđen.
Naime, prema informaciji iz PU zadarske vlak je kod mjesta Zrmanja Vrelo koje se nalazi na granici između Zadarske i Šibensko-kninske županije, odnosno na pola puta između Gračaca i Knina, naletio na stado krava koje su najvjerojatnije prelazile preko pruge. Vlak je pretrpio manja oštećenja, a dvije krave su nakon udara vlaka uginule.
Jučer su na mjesto nesreće odmah izašli policajci kako bi obavili očevid te utvrdili na koji je način do ove nesreće došlo. Nismo uspjeli doznati koliko je putnika bilo u vlaku.
Ova nesreća podsjeća na onu koja se dogodila prije gotovo dva mjeseca, točnije 21. kolovoza oko 10.30 sati kod mjesta Cerovac između željezničke postaje u Gračacu i mjesta Malovan.
Nesreća se dogodila kada je u jednom trenutku došlo do iskliznuća jednog okretnog postolja nagibnog vlaka broj 521, koji prometuje na istoj relaciji između Zagreba i Splita.
Jučer je oko 100 metara dalje od željezničke postaje Zrmanja u pravcu Knina na pruzi Gračac – Knin nagibni vlak udario u stado krava.
Prema riječima pomoćnika šefa radilišta Hrvatskih željeznica Ive Mamuzića, nagibni vlak koji prometuje na relaciji Zagreb – Split točno iza prvog zavoja naletio je na kravu i tele.
– Srećom, strojovođa je ipak počeo na vrijeme kočiti, tako da nije došlo do iskliznuća vlaka. Radi se o relativno laganom vlaku kojeg bi udarac u dopuštenoj brzini sigurno izbacio iz tračnica, rekao je Ivo Mamuzić.
Mamuzić je istaknuo da ovo nije prvi put da se prugom šeta stoka bez nadzora. Prije dvije-tri godine sličan slučaj dogodio se u Perušiću, a prošle godine vlak je u Pađenima naletio na stado ovaca i koza.
Vlak se u Zrmanji, kaže Mamuzić kretao propisanom brzinom ispod 80 km na sat, ali o tome će zadnju riječ reći djelatnici PU zadarske koji su obavili očevid na mjestu događaja. O nesretnom slučaju dojavljeno je oko 11.15 sati te je prugom sat vremena obustavljen promet. Na vlaku je oštećena plastika na prednjoj strani, a jadno tele ostalo je pored pruge.