Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ravnatelj Centra Orović opovrgava glasine o mobbingu

Autor: Dragana Glavočić

15.10.2008. 22:00
Ravnatelj Centra Orović opovrgava glasine o mobbingu


– Slučaj o kojem se pisalo ne tiče se mene i nema nikakve veze sa mnom. Navodi se da sam bio priveden u ponedjeljak, no upravo taj dan bio sam u Zagrebu u resornom Ministarstvu, pojasnio je Orović. U PU zadarskoj protiv spomenutog Orovića nisu imali nikakvih postupanja
Vijest o seksualnom zlostavljanju u jednom od zadarskih trgovačkih lanaca potresa zadarsku javnost. No uskoro bi na površinu mogao isplivati još jedna slučaj.
Ovih dana u medijima moglo se doznati o novom slučaju seksualnog i radnog “mobbinga” za koji je navodno optužen ravnatelj Centra za socijalnu skrb Tomislav Orović. Tragom te informacije kontaktirali smo ravnatelja Centra, koji je opovrgnuo sve spomenute navode.
– Slučaj o kojem se pisalo ne tiče se mene i nema nikakve veze sa mnom. Navodi se da sam bio priveden u ponedjeljak, no upravo taj dan bio sam u Zagrebu u resornom Ministarstvu, pojasnio je Orović.
U PU zadarskoj doznali smo da protiv spomenutog Orovića nisu imali nikakvih postupanja.
Vedran Uranija, pravni zastupnik zadarskog ogranka Saveza samostalnih sindikata Hrvatske nije želio ništa unaprijed reći niti prokomentirati o komu je riječ, štiteći interese žrtve.
– Tijekom prvih deset mjeseci ove godine evidentirali smo oko 400 slučajeva “mobbinga”. Od 2006. godine, od kad se počeo pratiti mobing, zabilježeno je oko 1.000 slučajeva. No, ta brojka je mnogo veća s obzirom da se mnogi javljaju anonimno, kazao je Uranija te pojasnio da u posljednje vrijeme sve više radnika prijavljuje “mobbing” na radnom mjestu, jer su vidjeli da pravna država funkcionira.
Zanimljivo je da su zlostavljači uglavnom voditelji nižeg ili srednjeg ranga.
– Osobe koje su u priči o “mobbingu” uvijek na strani radnika uglavnom su menadžeri i direktori tvrtki koji osuđuju postupke voditelja, jer žele imati zdravu tvrtku s korektnim odnosima među poslodavcima, pojasnio je Uranija.
U posljednje vrijeme, kako ističe Uranija, često se javlja kombinacija radnog i seksualnog “mobbinga”. U Zadru je evidentirano gotovo 30 slučajeva u prvih deset mjeseci ove godine. Žene su često žrtve takvog oblika “mobbinga” i to u starosnoj dobi od 25 do 40 godina.
– Razlog ovakvom stanju u Zadarskoj županiji vidim u nedostatku antimobing zakona koji je neophodan, jer radnik mora biti zaštićen na radnom mjestu i to od strane poslodavca, ali i kolega. Ulaskom u EU Hrvatska će morati donijeti spomenuti zakon koji je dosad donesen u mnogim članicama EU, prokomentirao je Uranija.