Rok za prijavu šteta do 22. listopada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
davor_lonic
Predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Davor Lonić

 Osam dana od 14. listopada kada je zadarski župan Stipe Zrilić proglasio elementarnu nepogodu od suše na otocima Zadarske županije svi otočni maslinari, a na Pagu i vlasnici livada i pašnjaka, štete na ovogodišnjem urodu maslina mogu prijaviti novoosnovanim općinskim, odnosno gradskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode. Općinska i gradsko povjerenstvo svoja će izvješća dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će nakon toga u roku od 50 dana sastaviti sumirano izvješće te će ga zajedno sa zahtjevom za financijskom pomoći za ublažavanjem posljedica elementarne nepogode proslijediti Državnom povjerenstvu i Ministarstvu poljoprivrede.

- Prema prvim procjenama štete od posljedica suše iznose oko 20 milijuna kuna, a one će biti i veće jer će ovogodišnja suša utjecati i na urod maslina u sljedećim godinama, kazao je predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Davor Lonić.

On nas je informirao i da je zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode stigao i iz Općine Ražanac, no nakon obilaska terena Županijsko je povjerenstvo ustvrdilo da nema dovoljno elemenata za proglašenjem elementarne nepogode na tom području.

- Za nama je izuzetno sušno razdoblje tijekom kojeg je od lipnja do rujna na otocima palo svega 25 litara kiše, a prosječno u tom razdoblju padne oko 200 litara. Na kopnenom je području županije bilo tek nešto bolje te je palo ukupno 40 litara kiše. No, otočni su maslinici i pašnjaci prošli znatno gore budući da je tamo riječ o izrazito plitkom i krškom terenu pa su i štete daleko izraženije. Prema prvim procjenama Povjerenstva propalo je preko 80 posto ovogodišnjeg uroda maslina. Na Pagu su, gdje je ovčarstvo jedna vrlo važna privredna grana, u obzir uzete i štete na livadama i pašnjacima, kazao je Lonić.

On ističe da je Županijsko povjerenstvo općinskim te Povjerenstvu pri Gradu Zadru (otoke Molat, Olib, Silba, Ist, Premuda, Iž, Rava) uputilo detaljne upute i obrasce za prijavu šteta te da će stajati na raspolaganju za sve upite.

Državno bi povjerenstvo odluku o tome hoće li i kolika će sredstva biti odobrena za ublažavanje šteta od posljedica elementarne nepogode na maslinicima, livadama i pašnjacima zadarskih otoka trebalo donijeti do kraja godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno