Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rok za prijavu šteta do 22. listopada

Autor: Ivana Burica

15.10.2008. 22:00
Rok za prijavu šteta do 22. listopada


Općinska i gradsko povjerenstvo svoja će izvješća dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će nakon toga u roku od 50 dana sastaviti sumirano izvješće te će ga zajedno sa zahtjevom za financijskom pomoći za ublažavanjem posljedica elementarne nepogode proslijediti Državnom povjerenstvu i Ministarstvu poljoprivrede
 Osam dana od 14. listopada kada je zadarski župan Stipe Zrilić proglasio elementarnu nepogodu od suše na otocima Zadarske županije svi otočni maslinari, a na Pagu i vlasnici livada i pašnjaka, štete na ovogodišnjem urodu maslina mogu prijaviti novoosnovanim općinskim, odnosno gradskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode. Općinska i gradsko povjerenstvo svoja će izvješća dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će nakon toga u roku od 50 dana sastaviti sumirano izvješće te će ga zajedno sa zahtjevom za financijskom pomoći za ublažavanjem posljedica elementarne nepogode proslijediti Državnom povjerenstvu i Ministarstvu poljoprivrede.
– Prema prvim procjenama štete od posljedica suše iznose oko 20 milijuna kuna, a one će biti i veće jer će ovogodišnja suša utjecati i na urod maslina u sljedećim godinama, kazao je predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Davor Lonić.
On nas je informirao i da je zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode stigao i iz Općine Ražanac, no nakon obilaska terena Županijsko je povjerenstvo ustvrdilo da nema dovoljno elemenata za proglašenjem elementarne nepogode na tom području.
– Za nama je izuzetno sušno razdoblje tijekom kojeg je od lipnja do rujna na otocima palo svega 25 litara kiše, a prosječno u tom razdoblju padne oko 200 litara. Na kopnenom je području županije bilo tek nešto bolje te je palo ukupno 40 litara kiše. No, otočni su maslinici i pašnjaci prošli znatno gore budući da je tamo riječ o izrazito plitkom i krškom terenu pa su i štete daleko izraženije. Prema prvim procjenama Povjerenstva propalo je preko 80 posto ovogodišnjeg uroda maslina. Na Pagu su, gdje je ovčarstvo jedna vrlo važna privredna grana, u obzir uzete i štete na livadama i pašnjacima, kazao je Lonić.
On ističe da je Županijsko povjerenstvo općinskim te Povjerenstvu pri Gradu Zadru (otoke Molat, Olib, Silba, Ist, Premuda, Iž, Rava) uputilo detaljne upute i obrasce za prijavu šteta te da će stajati na raspolaganju za sve upite.
Državno bi povjerenstvo odluku o tome hoće li i kolika će sredstva biti odobrena za ublažavanje šteta od posljedica elementarne nepogode na maslinicima, livadama i pašnjacima zadarskih otoka trebalo donijeti do kraja godine.