Zadarsko područje i prometno atraktivno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
jerak
Zadovoljstvo viđenim u Zadarskoj županiji, generalni direktor ERF-a Christophe Nicodem iskazao je i u Kolanu

Hrvatsko društvo za ceste Via Vita Zadar ugostilo je Christophea Nicodamea, novog generalnog direktora ERF-a (Cestovna federacija Europske unije) sa sjedištem u Bruxellesu. U dvodnevnom posjetu Zadru i Zadraskoj županiji domaćin uvaženom gostu bio je predsjednik HDC - Via Vita Zdravko Jerak, šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta.

Pored Nicodamea ovom susretu nazočili su i koordinator za međunarodnu cestovnu suradnju dr. Darko Mlinarić sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban te predsjednik Hrvatske udruge koncesionara za autoceste i objekte s naplatom Jurica Prskalo.

Europska "cestovna" potpora

- Cilj njegova posjeta je bilo upoznavanje s cestovnom problematikom Republike Hrvatske i najbližih susjeda. Tijekom posjeta ponudio je stručnu potporu ERF-a kako za HDC - Via Vita, tako i za ključne cestovne institucije i društva u Republici Hrvatskoj. To se odnosi i na Via Vita društva naših susjeda Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, rekao je Jerak dodajući kako je visoka razina direktora ERF-a u stručnoj hijerarhiji pri Europskoj uniji iskorištena za korisnu razmjenu informacija i otvaranje procesa stručne suradnje.

- Na najbolji mogući način uvaženog gosta upoznali smo s mrežom naših autocesta i državnih cesta kao i organizacijom Hrvatskih cesta, Hrvatske udruge koncesionara za autoceste i objekte s naplatom te s HDC - Via Vita. Utvrdili smo i oblike međunarodne suradnje, istaknuo je Jerak koji je kao nekadašnji nadasve uspješni košarkaš KK Zadar vrlo brzo sklopio poslovno-prijateljske odnose s Christopheom Nicodameom, predsjednikom belgijskog košarkaškog kluba Charleroi te je pozvan u Lisabon na Svjetski kongres cestovnih organizacija.

- Uvaženi gost Nicodame oduševio se ljepotama Zadra i Zadarske županije. A nakon što je upoznat s podatkom da se između Zadra i Preka (Ugljan) u pomorskom prometu godišnje preveze 1,5 milijuna putnika i preko 220.000 vozila, odmah je predložio gradnju mosta kopno - otok ponudivši pritom svekoliku potporu Cestovne federacije Europske unije, stručnu i financijsku, kazao je Jerak.

Oduševljenje Zadrom

Tijekom boravka na području Zadarske županije visoki gosti razgledali su autocestu A1 od čvorišta Sv. Rok do čvorišta Zadar 2, oba Maslenička mosta, državnu cestu od Žmirića do Nina i Vira, brzu cestu, državnu cestu Zeleni hrast-Zadar-Crno-Musapstan, Paški most i državnu cestu Zadar-Sukošan-Biograd. Upoznati su i s već drugom ovogodišnjom sanacijom horizontalne prometne signalizacije na užem i širem zadarskom području. Obišli su i nove zadarske znamenitosti Morske orgulje i Pozdrav suncu.

- Područje Zadarske županije ima veliki značaj i ulogu u prometnom povezivanju sjevera i juga Hrvatske, kako u cestovnom, tako i u zračnom i željezničkom prometu. Zadarska županija ima centralno mjesto u jadranskom prostoru Hrvatske, neposredno je okruženo Likom i Kvarnerom s jedne strane i Šibensko-kninskom županijom s druge strane, a što tome prostoru daje posebno značenje na obalnoj okosnici razvoja Hrvatske. Naime, veličina toga prostora te gospodarske i demografske strukture, kao i činjenica da je to područje istodobno i spona kontinentalnih regija Hrvatske s Jadranom i Mediteranom, čine ga razvojno perspektivnim i vrlo atraktivnim za nova ulaganja u razvoj, naglasio je Jerak.

Velika prometna izolacija ovog dijela Hrvatske došla je do izražaja tijekom Domovinskog rata te nefunkcionalnost prometnog sustava. No, u proteklih nekoliko godina završen je niz značajnih objekata na području Zadarske županije. Izgrađen je Maslenički most s četiri traka, autocesta od Zagreba do Zadra u dužini od 250 kilometara i brza cesta čvorište autoceste Zadar 2 - Gaženica, obnovljen stari Maslenički most te rekonstruiran Paški i Virski most.

- Kroz Zadarsku županiju prolazi 590 kilometara državnih cesta, 1.100 kilometara županijskih cesta i lokalnih cesta te preko 100 kilometara autocesta, čije održavanje financiraju Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste. Poslovi održavanja povjereni su Cestama Zadarske županije Zadar i Hrvatskim cestama, zaključio je Zdravko Jerak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno