Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Da nije bilo JNA, Poskoci bi sami izašli na kraj s pobunjenicima

Autor: Siniša Klarica

15.10.2009. 22:00
Da nije bilo JNA, Poskoci bi sami izašli na kraj s pobunjenicima

Foto: Tomislav JERAK



Svečanim postrojavanjem u dvorištu Centra Franko Lisica u Zadru jučer je obilježena 19. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije “Poskoci” Zadar. Tom prilikom položeni su vijenci na spomen obilježje te pročitan ratni put ove postrojbe.
Poskoci su osnovani 15. listopada 1990. kao jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar. Jedinica je sastavljena od 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike. U početku je bila opremljena samo s osnovnim sredstvima i odmah je izvršavala svoje zadaće prikupljanja obavještajnih podataka i osiguranja važnih objekata.
Dan osnivanja Poskoka obilježen je i u prostorijama Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci gdje su nazočili i roditelji poginulih pripadnika postrojbe.
– Danas obilježavamo datum službenog vođenja postrojbe. Stvarno osnivanje dogodilo se 1. rujna 1990. Radi se o jednom konfuznom političkom vremenu, a mi smo praktično djelovali i obavljali svoje zadaće bez službenog protokola. No, najvažnije je napomenuti da smo mi prva oružana postrojba u Hrvatskoj koja nije proizašla iz starog sustava organizacije policije, nego iz ustroja nove hrvatske policije i njenog MUP-a, rekao je prvi zapovjednik Poskoka Đuro Župan.
Župan čvrsto vjeruje da je snaga Poskoka bila takva, da se kojim slučajem JNA nije umiješala, srpska pobuna u Hrvatskoj bi sigurno bila skršena. Ratni zapovjednik Svemir Vrsaljko potvrđuje riječi svog prvog zapovjednika i ukazuje upravo na prve sukobe u Pakracu i Plitvicama, gdje je specijalna policija relativno brzo izašla na kraj s pobunjenicima. U kasnijim ratnim događanjima, Vrsaljko ukazuje na objedinjavanje svih postrojbi specijalne policije pod jedno zapovjedništvo.
– Prekretnica se dogodila nešto kasnije, našim izlaskom na Velebit. Zbog strateškog položaja te naše planine, mi smo na nju poslali upravo svoje najelitnije postrojbe. Na tom smo prostoru opstali četiri zime i tri ljeta izvršavajući sve svoje zadaće, polazeći odatle u oslobodilačke akcije Medački džep, Maslenicu i u konačnici u oslobodilačku akciju Oluja, rekao je Svemir Vrsaljko.
Kao jedna od ponajboljih postrojbi takve vrste Poskoci su sudjelovali u gotovo svim akcijama koje su provodile hrvatske oružane snage s ciljem oslobađanja zemlje od velikosrpskog agresora.
Pripadnici postrojbe i jučer su se sjetili svojih poginulih pripadnika: Franka Lisice, Svete Denone, Dragana Žunića, Ante Baljaka i Marka Vulića.


 DAVANJE KRVI I NOGOMETNI TURNIR


U prostoru Pomorske škole u Zadru, organizirana je i akcija dobrovoljnog davanja krvi. U poslijepodnevnim satim održan je tradicionalni nogometni turnir na kojem sudjeluju momčadi Poskoci-veterani, Grad Zadar i Udruga prvi hrvatski redarstvenik.