Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sporne montažne garaže već sagrađene

Autor: Siniša Klarica

15.10.2009. 22:00
Sporne montažne garaže već sagrađene

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Alkom je spreman obračunati razliku u cijeni radova, kaže pročelnik Damir Kraljić, što bi značilo da će se višak novca, za kojeg se špekulira da doseže 10 milijuna kuna, vratilo Razvojnoj banci


Hoće li garaže Poliklinike Zadar biti montažne isto kao i spoj s ostalim dijelom bolnice ili će se to sve izgraditi od čvrstog materijala – prijepor je koji je doveo do obustave radove na gradnji zadarske Poliklinike. Navodno, o tome su se dogovarali izvođač radova Alkom i zadarska Opća bolnica, mimo znanja onoga tko plaća te radove, Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi. Budući da je novac plasiran iz europskih fondova, koji trenutačno “češljaju” potrošnju sredstava koja su namijenjena Hrvatskoj, Ministarstvo je ekspeditivno još 25. rujna obavijestilo Opću bolnicu Zadar o prekidu radova.
Unatoč tome, dvadesetak dana kasnije, ravnatelj zadarske bolnice dr. Darijo Nakić nije ponudio jasno objašnjenje zadarskoj javnosti što njegovoj bolnici Ministarstvo stavlja na teret. “Vjerujte mi, nemam pojma ni sad…”, rekao je nakon što su procurile informacije da je problem nastao u opisanim načinima gradnje garaža i spojnog mosta Poliklinika-Bolnica.
U ministarstvu se jučer nije mogao dobiti odgovor na upit o financijskoj veličini prijepora kolokvijalno nazvanog  “montažno-čvrsto” zbog kojeg je cijeli slučaj prebačen Državnom odvjetništvu. Može se samo nagađati koliko bi izvođač radova prošao jeftinije da se prihvatila gradnja montažnih garaža za ugovoreni iznos, a neslužbeni izvori tvrde da se radi o čak 10 milijuna kuna. Ministarstvo je zaprijetilo državnim odvjetništvom jer je jasno da bi u tom slučaju višak novca ostao u nečijim džepovima, a ne na gradilištu Poliklinike. Nakića donekle amnestira činjenica da su se ove radnje dogovarale i prije nego je imenovan ravnateljem, no i kao bivšem pomoćniku ravnatelja te su mu aktivnosti morale biti poznate.
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nije spremno ići s konkretnim detaljima i opovrgavaju da su ikome govorili o detaljima razloga prekida radova. Nakić pak kaže da su mu se mediji obratili s već poznatim detaljima koje im je “selektivno” dostavilo ministarstvo.
 Da o tome svemu, napose o prekidu radova, nisu zanali u Upravnom vijeću Opće bolnice Zadra, potvrđuje i jučerašnja izjava i županijskog pročelnika za zdravstvo i člana upravog vijeća dr. Damira Kraljića.
– Bio sam prekjučer upravo u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu gdje smo raspravljali o koncesijama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kad je informacija o prekidu radove stigla do mene. Bio sam iznenađen te sam pokušao u razgovoru s državnim tajnikom Draženom Jurkovićem doznati o čemu se tu radi. On me je obavijestio o detaljima i spomenutom načinu izvođenja montažnih garaža i mosta. Garaže su, kao montažne, već napravljene, ali je izvođač radova Alkom shvatio da je radio mimo projekata “ključ u ruke” te je izjavio da će obračunati razliku u cijeni radova. Most se, kao što je poznato, još nije počeo graditi. Sugestija o montažnom načinu izvedbe radova stigla je od strane izvođača, jer navodno ne bi trebalo zatvarati cestu na mjesec dana, nego samo na tri dana. Najvažnije je da će se gradnja Poliklinike uskoro nastaviti, rekao je dr. Kraljić.
I Kraljić sam priznaje da u cijeloj priči nije bilo potrebe za bilo kakvom netransparentnošću te da se iz postupanja aktera, prije svega ravnatelja Nakića, mogu isčitati sumnje koje ne moraju u konačnici biti opravdane. Kraljić kaže da je najvjerojatnije posrijedi činjenica da Razvojna banaka Vijeća Europe ima stroge nadzore i kriterije trošenja sredstava iz njenih kradita pa je Ministarstvo zdravstva inzistiralo na poštovanju procedure, a ne da netko u “hodu” mijenja projekt mimo onog za kojeg su ishođena sredstva. Igrom slučaja, zadarska afera Poliklinika pojavila se samo dan nakon što je EU dostavila Vladi RH nezadovoljna trošenjem sredstava iz njenih pretpristupnih programa. Međutim, i taj jasan odgovor, ako je točan, za sada izbjegavaju i u zadarskoj bolnici i u Ministarstvu, otvarajući prostor za spekulacije o koruptivnoj naravi cijele priče.