Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Studentice šute u “slučaju Nižić”, a očevici i žrtva u “slučaju Ikić”

Autor: Suzana Bandić

15.10.2009. 22:00
Studentice šute u “slučaju Nižić”, a očevici i žrtva u “slučaju Ikić”


Najnovije i zadarskoj javnosti u posljednjih nekoliko dana najzanimljivije teme iz crne kronike su očiti primjeri “sindroma nojeva” gdje svi sve znaju, svi nešto komentiraju, no kada treba nešto i poduzeti te iskoraknuti naprijed, očito je da je lakše zariti glavu u pijesak i čekati da to učini netko drugi
Nakon što je prošli tjedan u javnost izišla “afera ucjena” kada je 21-godišnja studentica talijanistike Ava Karabatić zajedno s majkom i dečkom privedena istražnom sucu pod sumnjom da su dogovorno ucjenjivali njezina profesora Živka Nižića i na koncu od njega iskamčili iznos od devet tisuća eura, novinarki naše redakcije obratilo se nekoliko studentica Odjela za talijanistiku stidljivo se raspitujući o tijeku istrage. Mlade djevojke iskusile su, priznaju u povjerenju, slično ili, pak, poznaju nekoga tko jest. Stoga ih zanima što će se učiniti po tom pitanju. Svjedočile bi, kažu, ukoliko bi se neka od njih prva odvažila podnijeti prijavu ili barem pokrenuti peticiju, no niti jedna od njih to ne bi učinila prva.
Razlog za to je ponajviše sram, ali i strah od posljedica koje bi nakon toga imale. Na istu temu održana je u ponedjeljak i sjednica Rektora na kojoj se o aferi raspravljalo iza zatvorenih vrata. Oglasila se potom i glasnogovornica Sveučilišta, no, sve što se moglo od nje saznati jest da će se Sveučilište o tom slučaju očitovati po okončanju istrage. Do tada, kažu, ugledu ustanove s obzirom na to da je profesor Nižić njihov djelatnik, počinjena je velika šteta, ali to je ipak u ovoj prvoj fazi privatna stvar između njega i mlade djevojke.
I dok se bura oko ove afere nije niti stišala, pažnju javnosti zaokupila je vijest koja je ovih dana došla iz Županijskog državnog odvjetništva. Iako je po svojoj tematici ona potpuno razičita od prije spomenute afere, ono što veže naoko dvije nespojive teme jest reakcija javnosti i aktera priče.
Tri odustanka ŽDO-a
Naime, riječ je odustanku ŽDO-a od kaznenog progona Vedrana Ikića (34), svjetskog prvaka u jiu-jitsu tehnici, bivšeg policajca i trenera borilačkih vještina. Iako je Ikić priveden u lipnju pod sumnjom da je pokušao ubiti 26-godišnjeg Zadranina Šimu Maletića, višemjesečna istraga rezultirala je odbacivanjem optužbi premda su, prema informacijama iz krugova bliskih policiji, na Maletićevoj majici i mjestu incidenta pronađeni tragovi Ikićeve krvi. To je dokazano i DNA analizom, no tužiteljstvu to nije bio dovoljan razlog za podizanje kaznene prijave jer su to, kako su kazali, “tek indicije da je on bio na tom mjestu, a ne i dokaz da je počinio kazneno djelo”. Sam oštećenik u ovom slučaju i njegov prijatelj koji je bio s njim u automobilu kad je napadnut i teško ozlijeđen, o svemu šute.
Kako neslužbeno doznajemo, obojica tvrde da je Maletiću ozljede zadala neka njima nepoznata osoba, te da se Maletić s Ikićem samo verbalno sukobio u noći incidenta. Neslužbeno, međutim, doznajemo da postoje i očevici cijelog događaja, no, i oni šute. Neki od njih boje se odmazde, dok drugi, pak, ne vide smisla jer “tko će njemu išta”. Takav stav proizlazi iz činjenice da su protiv Ikića u nepune dvije godine odbačene čak tri optužnice za teška kaznena djela, a osim za prije spomenutog, teretilo ga se i za iznudu i silovanje.
U slučaju iznude tužiteljstvo je odustalo od kaznenog progona protiv Ikića nakon što je Marko Čulina koji se sumnjičio da je zajedno s Ikićem uz prijetnje smrću kontinuirano iznuđivao novac od konobara iz Sukošana M.Ć. (32) krivnju preuzeo na sebe kazavši kako je Ikić samo išao s njim u Sukošan ne znajući razlog. Kada je riječ o silovanju, scenarij je sličan. Naime, Ikića je 19-godišnja djevojka prijavila za silovanje samo dva dana nakon što je drugu 19-godišnjakinju pretukao i za to zaradio tek prekršajnu prijavu. Njemu tada nije bio određen pritvor, a djevojka je svega tri dana potom povukla prijavu tvrdeći, navodno, kako je prvotni iskaz dala pod pritiskom policije.
Zakon šutnje – omerta
Najnovije i zadarskoj javnosti u posljednjih nekoliko dana najzanimljivije teme iz crne kronike su očiti primjeri “sindroma nojeva” gdje svi sve znaju, svi nešto komentiraju, no kada treba nešto i  poduzeti te iskoraknuti naprijed, očito je da je lakše zariti glavu u pijesak i čekati da to učini netko drugi. Takve su reakcije kada je riječ o običnim, svakodnevnim stvarima, ali i kad su u pitanju daleko ozbiljnije situacije. Svi su skloni izreći nezadovoljstvo radom javnih institucija i požaliti se na nepravdu, no, to nisu spremni izjaviti na pravom mjestu. Ukoliko se netko i pobuni, obično to učini anonimno.
Najoriginalniji način izražavanja nezadovoljstva bio onaj od prije dvije godine kada je šaljivdžija iz kriminalnih redova jednoj odvjetnici ostavio gumenu vaginu ispod brisača na vjetobranskom staklu. Kada bi svi krenuli slijediti njegov primjer, u ovom našem lijepom gradu nedvojbeno bi najunosniji biznis bio otvaranje sex-shopova.