Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zrilić: Radovi na Poliklinici zaustavljeni zbog malog nesporazuma

Autor: Nives Rogoznica

15.10.2009. 22:00
Zrilić: Radovi na Poliklinici zaustavljeni zbog malog nesporazuma

Foto: Vedran SITNICA



Postoji određeni nesporazum i male nesuglasice u vezi izgradnje garaže i mosta od bolnice prema Poliklinici. Izvođač radova je predložio manje izmjene što ministarstvo nije prihvatilo, ali sredstva su osigurana i ugovori potpisani


Zašto su zaustavljeni radovi na Poliklinici, što je uzrok pokretanja istrage i što je toliko tajno da javnost ne smije znati, upitala je župana Stipu Zrilića tijekom jučerašnjeg Aktualnog sata vijećnica Renata Sabljar-Dračevac (SDP).
– Nisam čuo da se provodi istraga. Ništa nije tajna. Postoji određeni nesporazum i male nesuglasice u vezi izgradnje garaže i mosta od bolnice prema Poliklinici. Izvođač radova je predložio manje izmjene što ministarstvo nije prihvatilo, ali sredstva su osigurana i ugovori potpisani, odgovorio je Zrilić.
Tijekom Aktualnog sata koji je trajao manje od pola sata pitanja su, s izuzetkom HNS-ovog vijećnika Predraga Šarića, postavljali isključivo vijećnici SDP-a.
O hospiciju poslije Poliklinike
Vijećnicu Nevenu Petani (SDP) zanimalo je razmišlja li županijska vlast o otvaranju hospicija.
– Kada se članovi njihove uže obitelji teško razbole od malignih bolesti i zahtijevaju njegu, a liste čekanja za prijem u bolnici su toliko duge da se čeka i po dvije godine, građani se nađu u situaciji da im moraju osigurati skrb koju ne mogu platiti iz kućnog budžeta, jer stručne osobe koje mogu njegovati takve bolesnike za osam sati skrbi dnevno uzimaju mjesečno više od prosječne plaće, kazala je Petani.
– Nemamo osnovan hospicij, imamo produženi boravak u Biogradu, a postoji i u Kninu te građani idu i tamo. Kad se izgradi Poliklinika vidjet ćemo hoće li postojati mogućnost i za izgradnju hospicija, ali to ne možemo bez potpore države, dogovorio je župan Zrilić dodajući kako je Dom za starije osobe u Preku pred otvaranjem te kako se nada da će biti opremljen i onaj u Salima što će, kazao je, unaprijediti skrb o starijim osobama na otocima.
– Uređena je fasada zgrade u Parku Vladimira Nazora u kojoj su smještene četiri škole. Jedan ravnatelj je tražio video nadzor i nadam se da će se naći sredstava za to i da neće biti ponovno išarana grafitima. Što se tiče preseljenja MIOC-a, ravnatelj se složio s tim da bi se škola mogla preseliti u zgradu stare Tehničke škole, u onaj dio koji nije dan Sveučilištu. Imamo ideju i o preseljenju dvije škole iz Parka Vladimira Nazora u prostor stare Tehničke škole na Relji, ali to su ideje koje treba razraditi i u financijskom i tehnološkom smislu, jer škole imaju standarde koje treba poštovati, odgovorio je župan na pitanja Nikole Turčinova (SDP) kojeg je zanimalo pojašnjenje po pitanju novinskih napisa o preseljenju tzv. MIOC-a iz prostora kod Sfinge te postoji li mogućnost da se školska zgrada u Nazorovom parku osvijetli, stavi video nadzor ili s umjetnicima grafiterima dogovori da je oslikaju.
Država kriva za Mali Ždrelac
– Radovi na prolazu Mali Ždrelac nisu nastavljeni nakon sezone. Putnički brodovi tuda ne prolaze, putovanje do Dugog otoka i Iža traje više od jednog sata, a kada je nevrijeme i duže. To otežava dolazak učenika u školu i radnika u tvornicu „Mardešić”. Što ćete učiniti da riješite taj problem?, upitao je Duško Vidov (SDP) župana Zrilića koji mu je odgovorio kao je točno da su radovi trebali biti nastavljeni 1. listopada.
– Investitor je država i to je vezano uz rebalans i stanje u državnom proračunu, ali nadam se da će se radovi nastaviti, dodao je Zrilić.
Predraga Šarića (HNS) zanimalo je, s obzirom da nije bio vijećnik u prošlom sazivu Skupštine, kako može doći do sadržaja ugovora o davanju koncesije za izgradnju distribucijskog sustava plinovoda i distribuciju plina potpisanog s austrijskom tvrtkom EVN AG te je primijetio kako ugovor nije objavljen na internetskim stranicama Zadarske županije, a župan Zrilić mu je odgovorio da ugovor može, kad god želi, zatražiti na uvid.
Na tvrdnju Ljubice Budan (SDP) koja je kazala kako polovica autobusa koji prevoze učenike ne udovoljava uvjetima iz pravilnika donesenog u veljači ove godine, župan Zrilić je obećao kako će od inspekcije koja je nad ovim vozilima vršila nadzor zatražiti dostavljanje izvještaja o tome što su utvrdili u inspekcijskom nadzoru. No, na pitanje iste vijećnice koja je željela znati i kad će na red za rekonstrukciju doći dionica ceste između Benkovca i Zadra koja ide od Nadina do Biljana, župan je mogao samo ustvrditi kako jest činjenica da ta dionica nije dobra te kako se nada da će se i taj dio državne ceste D56 urediti.