Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Marija Rogić povukla molbu za posao

15.10.2010. 22:00
Marija Rogić povukla molbu za posao


Žalosno je to što se dogodilo u Zemuniku i da se kod zapošljavanja djeteta kojem su poginuli jedan ili dva roditelja rade problemi. Najbitnija stvar je da se djecu poginulih i nestalih branitelja ne poštuje u cijeloj RH – Igor Gavrićem
Unatoč činjenici što je kvalificirana za posao učiteljice razredne nastave i što kao kći poginulog branitelja iz Škabrnje prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ima pravo na zaposlenje, Marija Rogić povukla je molbu za posao u Osnovnoj školi Zemunik. Najvjerojatnije je na njenu odluku utjecalo roditeljsko nezadovoljstvo i potpisivanje peticije, ali i najava bojkota nastave. Prvašićima u Zemuniku ponovno predaje učiteljica Tina Perić, koja je iz Zemunika, a u školi bila privremeno zaposlena od početka školske godine. Koliko je teško učiteljima pronaći posao u struci dovoljno govori i podatak kako su na natječaj stigle 54 zamolbe iz cijele Hrvatske, a školski odbor je nakon što je sagledao sve, prema zakonu donio jednoglasnu odluku da se zaposli Marija Rogić. O tome tko će biti zaposlen i hoće li se ovaj natječaj poništiti, školsko vijeće bi uskoro trebalo donijeti odluku. Razgovarali smo s Igorom Gavrićem, predsjednikom Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja domovinskog rata, koji nam je rekao kako se zakon u mnogim slučajevima ne poštuje.
– U svakom slučaju žalosno je to što se dogodilo u Zemuniku i da se kod zapošljavanja djeteta kojemu su poginuli jedan ili dva roditelja rade problemi. Najbitnija stvar je da se djecu poginulih i nestalih branitelja ne poštuje u cijeloj RH, a zbog toga smo apelirali i na Vladin ured te smo u posljednje vrijeme imali pozitivne pomake, zbog čega me i iznenadila ova situacija u zadarskom zaleđu, kazao je Gavrić i istaknuo kako mnogi ne razumiju koja to prava imaju djeca poginulih i nestalih branitelja te da se često puta preuveličavaju.
– Tražimo zaposlenje i zapošljavamo se kao i svi drugi, po svim uvjetima natječaja i jedino u slučaju kada izbor ostane na dvoje ili troje, prednost imamo mi, kazao je Gavrić.
Ante Martinac, predsjednik koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kazao nam je kako bi se zakon trebao poštivati.
– Žao mi je što je došlo do takve situacije, ja na mjestu gospodične Rogić ne bih odustao od posla, jer po zakonu to je njeno pravo. Slučajevi da roditelji prijete bojkotom nastave događaju se i događali su se i u drugim mjestima, ali obrazovanje ne funkcionira na način da roditelj brani svom djetetu da pohađa nastavu ako mu se nastavnik ne sviđa, kazao je Martinac.
Hoće li se natječaj poništiti i raspisati novi ili će se između ostalih kandidata, koji su se javili na nedavni javni natječaj, izabrati nova učiteljica, saznat ćemo nakon sjednice školskog odbora.