Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nemojte gledati samo u Vladu i Sabor, koristite vlastite snage

15.10.2010. 22:00
Nemojte gledati samo u Vladu i Sabor, koristite vlastite snage


Moramo širiti vjeru u to da je Hrvatska zemlja koja je sposobna izaći iz krize i biti uspješna zemlja i da svatko od nas može i mora napraviti to da naši građani vjeruju da mogu bolje živjeti, kazao je gradonačelnicima, načelnicima općina i gospodarstvenicima okupljenim na 2. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika predsjednik Republike Ivo Josipović
Svima je jasno da je Hrvatska u ozbiljnoj situaciji, u prvom redu zbog posrnule ekonomije, a tek onda zbog političkih prijepora. Drago mi je da ste ovdje bez obzira na političku pripadnost i na situaciju u vašem kraju, jer iz toga zaključujem da vjerujete u spregu gospodarstva i lokalne samouprave. Vi ste oni koji povezuju politiku i realni život, vi ste osobe koje svaki dan gledaju svoje sugrađane u oči. Gledate ih u oči i nešto ime trebati reći. Postoji važna poruka koju svi zajedno moramo poručiti građanima; Hrvatska ne smije biti pesimistična zemlja, Hrvatska ne smije biti dešperatna. Zadaća je nas koji zagovaramo politiku da ne kukamo, moramo raditi. Moramo širiti vjeru u to da je Hrvatska zemlja koja je sposobna izići iz krize i biti uspješna zemlja i da svatko od nas može i mora napraviti to da naši građani vjeruju da mogu bolje živjeti, kazao je gradonačelnicima, načelnicima općina i gospodarstvenicima okupljenim na 2. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika predsjednik Republike Ivo Josipović.
Josipović je uputio i kritiku Vladinim mjerama gospodarskog oporavka, ali i pozvao čelnike lokalne samouprave da se više oslanjaju na svoje resurse, a manje na državu.
– Zasigurno ima jako puno prepreka u zakonskom uređenju koje vas priječe da budete ono što biste željeli biti. Posljednje promjene poreznog sustava su zasigurno jedna od takvih prepreka, ali Vlada je donijela Strategiju regionalnog razvoja koja sadrži puno dobrih ideja. Hrvatska mora ići pravcem regionalizacije i decentralizacije. Regionalni pristup i decentralizacija bit će ključni i na ulasku Hrvatske u EU. Jako puno financijskih sredstva EU, koje mi možemo i moramo koristiti, ovisi o tome hoćemo li mi našu regionalizaciju urediti na optimalan način. Potičem Vladu da one mjere koje ne daju rezultate promijeni. Uspješnost svih nas, mene, Vlade i vas na kraju će se mjeriti po tome jesmo li i kako uspjeli svladati krizu. Ako građani u dogledno vrijeme ne budu prepoznali napredak i entuzijazam, ako ne probudimo kreativnost kod građana, kod vas, kod nas u državnim institucijama, onda Hrvatska neće biti ono što želimo. Hrvatska to može, ima ljudske i prirodne kapacitete. Ovaj skup vidim kao veliki korak u tom pravcu. Kapaciteti lokalne samouprave, gradova, koji su oduvijek bili središta razvoja se možda dovoljno ne koriste, ali to ne ovisi smo od Vlade. Nemojte gledati samo u Vladu i Sabor, koristite vlastite snage i kreativnost. Imamo uspješnih gradova koji će sutra biti u oštroj konkurenciji s nekim velikim europskim gradovima, u konkurenciji u kojoj vjerujem da svaki od naših gradova može naći svoj uspjeh, poručio je Josipović.
– Vremena krize i recesije odrazila su se na lokalnu samoupravu, to jest na prihodovnu stranu proračuna čime se dovodi u pitanje i mogućnost ispunjavanja potreba građana. Svi mi gradovi snalazimo se na različite načine kako da na te potrebe odgovorimo, kazao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić napominjući kako od ovog skupa očekuje otvaranje novih smjernica.
– Lokalnu samoupravu i poduzetnike brojni žele staviti na suprotstavljene strane i prikazati nas kao prirodne neprijatelje, ali naš je zajednički stav da jedni bez drugih ne možemo, kazao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova, ističući kako suradnja gradova i poduzetnika posebno dolazi do izražaja u kriznim vremenima.
– Većina gradova bili su inicijatori mjera za olakšavanja rada poduzetnika, mjera za poticanje i neprekidanje investicijskog ciklusa i učinili su mnogo da osiguraju niz poslova za posrnulo gospodarstvo u RH, također je kazao Obersnel.
 


Sanader nije važan


Svoje izlaganje na otvorenju 2. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika predsjednik Josipović iskoristio je i kako bi poslao poruku o irelevantnosti povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u saborske klupe.
– Kada se govori o budućnosti, o gospodarstvu i optimizmu nekada nas gledaju kao čudake. Krcati su mediji jednog događaja kojemu se pridaje epohalni značaj. Taj događaj nema epohalni značaj. Epohalni značaj ima ovaj skup. Suradnja gospodarstva i lokalne samouprave, gospodarski projekti, gospodarska reforma, to je ono što je važno za Hrvatsku, a hoće li u Saboru sjediti ovaj ili onaj zastupnik, to za Hrvatsku nije važno, rekao je Josipović.