Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Polančecu 15 mjeseci zatvora i vraćanje novca državi

15.10.2010. 22:00
Polančecu 15 mjeseci zatvora i vraćanje novca državi


Presuda me nije iznenadila. Očekivana je, jer je donijeta ranije i na drugom mjestu, kazao je kratko Polančec nakon izlaska iz zgrade suda. Polančecov odvjetnik Anto Nobilo je samo najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu
Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec nepravomoćno je osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću platio pola milijuna kuna za nepotrebnu studiju o konvalidaciji mirovina. Riječ je o okončanju prvog procesa protiv bivšeg potpredsjednika Vlade, optuženog još za sudjelovanje u malverzacijama u Podravci, te za zlouporabe prilikom postavljanja reflektora na nogometni stadion u svojem rodnom selu Đelekovcu.
Vijeće zagrebačkog županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića osudilo je na godinu dana zatvora i Petra Miletića. Miletić i Polančec moraju državi solidarno vratiti pola milijuna kuna isplaćenih Petru Miletiću za nepotrebnu i u jednom dijelu prepisanu studiju, a koja je poslužila kao zamjena za milijunski honorar kojeg je tražio. Miletiću je sud još zabranio baviti se odvjetničkom djelatnošću na razdoblje od dvije godine.
– Ova presuda je važna jer je utvrđeno kako su se donosile političke odluke. Sastala bi se dva visokopozicionirana politička dužnosnika i dogovorila se, a pravo i procedura bi bili posve zanemareni i svedeni na tehničku razinu. To je apsolutno neprihvatljivo u državi vladavine prava, rekao je Turudić dok je osuđenicima obrazlagao presudu.
Važna presuda
Presuda je stoga poruka svima koji kroz javnost nameću stajalište da se svako protupravno postupanje može svesti pod političku odluku. Ukratko, sudsko vijeće je zaključilo da se nezakonitosti pri isplati odvjetnika Miletića ne mogu nikako opravdati, ni korišću za državni proračun, niti rješavanjem osjetljivog političkog pitanja.
– Sud je prihvatio da je riječ o osjetljivom političkom pitanju i odluci. Međutim i u političkim odlukama mora se poštivati zakon. U protivnom svi bi se mogli pravdati da su radili ono što im je netko drugi naložio. Dobili ste od predsjednika Vlade uputu, doduše šturu i potpuno neprimjerenu, ali ste ipak morali postupati po zakonu, rekao je Turudić Polančecu.
Krivnja dokazana
Krivnju Damira Polančeca sud smatra potpuno utvrđenom. Štoviše, drži da je svjesno i s predumišljajem zloupotrijebio službeni položaj kad je s Miletićem dogovorio da će mu isplatiti pola milijuna kuna za fiktivnu studiju, umjesto traženog i sedam puta višeg honorara. Naime, njegovo visoko obrazovanje i činjenica da je obnašao najodgovornije državne dužnosti ne ostavljaju mjesta dvojbi da je znao u što se upušta.
Pritom je sud odbacio Polančecovu obranu da je uštedio državnom proračunu sredstva tako što je isplatio pola milijuna kuna Petru Miletiću za sporazum s radnicima Borova u kojem im nije priznato pravo na otpremnine.
Politički poeni
– Predstavnicima značajnih društvenih profesija i visokim dužnosnicima, smatra sud, društveni kriteriji su visoko postavljeni i od njih se traži da budu brana korupciji i nezakonitostima. Kod vas to nije slučaj, rekao je Turudić odvjetniku Miletiću i bivšem potpredsjedniku Vlade.
Odvjetniku Miletiću sud je zamjerio što je dobro znao da studija koju radi nema nikakvu vrijednost, te što je pritom radnicima onemogućio da u potpunosti ostvare svoja prava.
– Ti bi ljudi vjerojatno ostvarili svoja prava, ali nisu. A za ono što oni nisu dobili, dobili ste vi, rekao je Turudić.
Polančecove pobude sud je protumačio kao želju da zabilježi političke poene kod tadašnjeg predsjednika Vlade Ive Sanadera, koji mu je naložio da problem radnika Borova riješi što prije i uz što manje novca.
Damir Polančec odslušao je presudu prilično mirno.
– Presuda me nije iznenadila. Očekivana je, jer je donijeta ranije i na drugom mjestu, kazao je kratko Polančec nakon izlaska iz zgrade suda. Polančecov odvjetnik Anto Nobilo je samo najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu.
Na presudu zagrebačkog županijskog suda stranke se mogu žaliti Vrhovnom sudu.