Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Problem države i kulture u Hegelovoj filozofiji

15.10.2010. 22:00
Problem države i kulture u Hegelovoj filozofiji


U sklopu međunarodnog filozofskog simpozija koji se na temu “Filozofija danas”, u organizaciji Hegelovog društva i Filozofskog društva Theoria, održava na Sveučilištu u Zadru jučer je predstavljen zbornik filozofskih radova “Staat und Kultur bei Hegel”. Zbornik su, objavljen 2010. godine, uredili dr. sc. Jure Zovko i dr. sc. Andreas Arndt. Predstavljanje je održano u kongresnoj dvorani zgrade Rektorata zadarskog Sveučilišta, a zbornik su predstavili dr. sc. Jure Zovko s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Samir Arnautović, prorektor Univerziteta u Sarajevu i profesor Odsjeka za filozofiju, te, s istog Odsjeka dr. sc. Vahidin Preljević.
– Izdavač ovog zbornika spada u red najcijenjenijih na polju duhovnih znanosti. Zbornik je svjedočanstvo međunarodnog filozofskog simpozija koji je također održan u Zadru. Tema je simpozija, kao i zbornika, bila problem države i kulture u Hegelovoj filozofiji. Hegelova nam se filozofska misao pokazuje kao osnov suvremene interpretacije modernog svijeta. Zbornik je jedna od rijetkih knjiga koja postavlja pitanje razumijevanja kulture u okviru Hegelove filozofije, kazao je profesor Arnautović.
Preljević je, pak, predstavljajući zbornik, između ostalog, kazao kako se radi o vrlo bitnom djelu za suvremenu filozofiju:
– Zbronik se bavi pitanjem koje ima svoje filozofijsko, idealno povijesno, ali i aktualno značenje. Prilozi i članci u njemu pisani su iz različitih perspektiva, ali dolaze do jednog zajedničkog okvira koji problematizira kulturu, u Hegela bitnu za stvaranje države, ali ne u današnjem kontekstu. Država u Hegela ima univerzalniji smisao. Valja, najzad, istaknuti kako nema mnogo knjiga koji se bave problemom kulture i države u idealnopovijesnom kontekstu.
Inače, na simpoziju koji danas završava su sudjelovali: Samir Arnautović, Nada Bulić, Nina Džikić, Eldina Kurtanović, Damir Marić, Lamija Neimarlija, Vahidin Preljević i Jure Zovko.