Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Štanga spoticanja

15.10.2011. 22:00


Moja prijateljica u Zagrebu, koja je poznata odvjetnica (posrećilo joj se jer je iz ugledne familije) isto ima štangu doma. Zbog štange ima zavidnu liniju i muža koji ne švrlja okolo. Ne švrlja garant, zbog iste te štange, ofkors. Njena stvar pleše li oko te iste štange gola, u donjem rublju, trenirci, nepočešljanja, sa štiklama ili bez njih.
Je da ljubomornih komentara ima, ali kome god njen muž s ponosom spomene u ekipi štangu, svi mu zavide. I nitko nikoga ne vrijeđa zbog toga, niti se raspušta Sabor. A kakve se sve zvizdarije spominu u tom našem jadnom saboru, sramota je da je jedna obična štanga ni kriva ni dužna postala takav kamen spoticanja da se zbog iste ne mogu izglasati zakoni. Prestrašno gdje ja živim. I svaki put se čudim ko Mare krivom ku..u. A mislila sam da su samo pjesnici čuđenje u svijetu…
Mislim da bi štanga dobrodošla u svakome domu, tako i u mome. Da si ojačam ove svoje nejake mišiće. Jer me bog Isus ne bi natjerao u teretanu ili na trčanje na Baninu, a kakav sam karakter, vjerujem da me ni štanga ne bi natjerala  da se pomaknem s kauča.
Štanga bi dobro došla i svim našim političarima, bez obzira kojoj stran(c)i pripadali. Da skinu one drobine od janjetine, kovača i zubataca. A i da izbace iz sebe osim gluposti koje govore i toksine koji im se skupljaju u saborskoj jeftinoj kantini, kožnim foteljama i dok skupljaju prašinu spavajući u sabornici.
Kad smo kod štange, moj prijatelj je vatrogasac. Pa ga isto nitko ne vrijeđa kad se spušta niz štangu. A i guza mu je čvrrrrrsta ko kamen.
Pa kad sve lagano ide u Honduras, nadam se da će nama obvezatnim teve pretplatnicima ukinuti teve pretplatu zbog duševnih boli koje nam je prouzočila gospođa Čuljak Šelebaj. Čijoj, baj de vej, od kada je iz hercegovačkih opanaka ušla u fine francuske cipele, i napravila nekoliko plastičnih operacija kako bi ličila na lutkicu, bahatosti nema kraja. Fala onoj stvari da su je skinuli s ekrana, još da ta mnogima omražena baba završi sa lisicama, pa ako treba i Luj Vitonovim, oko njegovanih ručnih gležnjeva… Puna kapa mi više raznoraznih snobova koji su se utegnuli u krzno i voze luksuzne automobile, a do jučer su bili obični vozači, kamiondžije, piskarala…
Moj prijatelj Joke bi sve te po kratkom postupku. A, kao izrazito je liberal čovjek. Ne možeš ti pričati ni o demokraciji ni o liberalizmu nakon što smo desetljećima živjeli u jednostanačkom sistemu. Pa se nastavilo s nepotizmom, ali nadam se da je došlo vrijeme da je stvarno dosta onih koji su jamili, i da koja god stranka nastavila biti na vlasti da ćemo napokon normalnije živjeti. Ako ne svisnemo od gladi prije toga. Ili po onoj: tko preživi – pričat će….
Mare ([email protected])