Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Državnim službenicima 11 milijuna kuna manje

Autor: Gabrijela Galić

15.10.2012. 22:00
Državnim službenicima 11 milijuna kuna manje

Foto: Zvonko KUCELIN



Već sada su u dijelu institucija porasli izdataci za javni gradski prijevoz uz istovremeni pad troškova za automobile u međumjesnom prijevozu


Na troškovima prijevoza za 64 tisuće državnih službenika i namještenika proračun je u rujnu “uštedio” oko 9,2 milijuna kuna. Međutim, stvarno smanjenje izdataka prijevoza na posao i s posla bit će poznato za koji mjesec. Naime, u svim tijelima državne uprave još nisu obavljene isplate putnih troškova zaposlenima prema novom Kolektivnom ugovoru kojim je ukinuto plaćanje troškova prijevoza onima koji stanuju do dva kilometra udaljenosti do posla te je reduciran način plaćanja troškova radnicima koji putuju automobilom na posao, odnosno putuju u međumjesnom prijevozu.
Uštede i 40 posto
Nova pravila plaćanja putnih troškova primjenjuju se od 2. kolovoza kada je potpisan Kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službi. No, kako su putni troškovi većini službenika i namještenika ranije isplaćivani unaprijed, a sada prate plaću trebat će još vremena da se u cijelom sustavu provedu obračuni prema novim pravilima igre, odnosno da se evidentiraju stvarne uštede. Sudeći prema podacima koji obuhvaćaju ministarstva, županijske urede državne uprave, carinsku i poreznu službu kao i Ured za opće poslove Vlade i Sabora prije no što su uvedene “restrikcije” u putnim troškovima, mjesečni izdaci prijevoza radnika kretali su se na razini višoj od 30,5 milijuna kuna. U ministarstvima koja su već provela isplate prema novim pravilima igre postignute su uštede na razini od 35 do 40 posto. Kada im se pridruže svi, a među onima koji još podatke nemaju je, primjerice i MORH s oko 17 tisuća zaposlenih, ukupni mjesečni izdaci za prijevoz mogli bi se spustiti na razinu od 19 milijuna kuna.
Da je u sustavu državnih službi, ali i javnih u kojima sa sindikatima još nije postignut nikakav dogovor o mogućim uštedama, bilo “muljanja” vidljivo je i iz sadašnjih djelomičnih rezultata provedbe novih pravila plaćanja prijevoza. Naime, u dijelu institucija došlo je do blagog porasta izdataka za javni gradski prijevoz uz istovremeni pad troškova za korištenje automobila u međumjesnom prijevozu.
Veći izdaci za ZET
Ministarstvo branitelja ranije je za troškove prijevoza, bilo da je riječ o mjesečnoj karti za javni gradski prijevoz ili isplati gotovine na temelju računa, izdvajalo 77,7 tisuća kuna, od čega je više od 45 tisuća kuna radnicima isplaćivano u gotovini. U rujnu su, pak, gotovinske isplate pale na 28,5 tisuća kuna dok su izdaci za ZET blago porasli, a konačni rezultat je smanjenje ukupnih troškova prijevoza u tom ministarstvu za 16,3 tisuće kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na mjesečnoj je razini smanjilo izdatke za prijevoz za 36,7 tisuća kuna, ministarstvo zaštite okoliša za 44 tisuće kuna, u sektoru rada i mirovinskog sustava troškovi su smanjeni za 12,6 tisuća kuna, socijali za 30-tak tisuća kuna, a u gospodarstvu 36 tisuća kuna. Ministarstvo graditeljstva, pak, troškove prijevoza smanjilo je za više od 62,5 tisuća kuna, dok su uštede ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na 350 službenika na razini 56,4 tisuće kuna. Ministarstvo uprave svoje je troškove sa 77,6 tisuća kuna smanjilo na 62,5 tisuće. No, kada se upravi pridodaju i županijski uredi državne uprave uštede na prijevozu ukupno iznose 871,2 tisuće kuna, s obzirom da je prijevoz u županijskim uredima ranije iznosio gotovo 1,5 milijuna kuna i smanjen je za oko 50 posto. Uži dio Ministarstva financija, bez poreznika i carinika, ostvario je uštedu od 35 tisuća kuna.
Dio ušteda provedenih u državnoj upravi rezultati su i ukidanja troškova prijevoza za službenike i namještenike koji do posla imaju najviše dva kilometra. Tako, primjerice, Ministarstvo vanjski poslova navodi kako su za sada samo ukinuli naknadu prijevoza radnicima koji na nju više nemaju pravo i na tome su izdaci smanjeni za 63 tisuće kuna.


Samo MUP uštedio šest milijuna kuna




Ministarstvo unutarnjih poslova i MORH, s obzirom na broj zaposlenih, imaju najveće izdatke za prijevoz. U policiji se do kolovoza za prijevoz isplaćivalo prosječno 13,8 milijuna kuna, da bi rujanski troškovi prijevoza pali na 7,9 milijuna. Drugim riječima, MUP je u jednom mjesecu smanjio izdatke za prijevoz za 5,9 milijuna kuna. No, u tom ministarstvu ističu kako će se konačni podaci o uštedama znati s isplatom plaće za listopad u studenom.