Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Istraga prodaje crkvenog zemljišta

Autor: Mario Matana

15.10.2012. 22:00
Istraga prodaje crkvenog zemljišta


Ne zna se točno tko je oštećen: biskupija ako je otuđeno njezino zemljište, ili kupac ako je prodaja ništetna


Iako nitko od uključenih u neobičan slučaj iz Baške Vode – župnik je prodao crkveno zemljište i potom uzeo s računa najmanje milijun eura te “nestao” – nije službeno podnio policiji ili tužilaštvu prijavu, dakle nitko se zasad ne osjeća oštećenim, na Općinskom državnom odvjetništvu u Makarskoj ipak su krenuli u istragu. Na temelju medijskih napisa tužiteljica Biljana Puharić od policije je zatražila da se provedu izvidi u cijelom slučaju. To znači da će se provjeriti da li je fra Šime Nimac, župnik koji je prodao 40-ak tisuća kvadrata župnog zemljišta uz obalu (od mora nekretninu dijeli tek šetnica, no za sada barem taj dio terena nije predviđen kao građevinsko zemljište) tvrtki “Sunčani Bast” uopće ovlašten za sklapanje tako vrijednog ugovora. Policija i tužilaštvo također namjeravaju provjeriti tko je u cijeloj priči oštećen – kupac ili Splitsko-makarska nadbiskupija. Tek nakon policijske obrade slučaja znat će se da li je fra Šime Nimac i kazneno odgovoran za neko nedjelo. Za sada bi, ako se sumnje potvrde, mogao odgovarati za prijevaru, ali eventualno i za krivotvorenje službene isprave, ako se utvrdi da je krivotvorio ovlaštenja uz pomoć kojih je zaobišao službene kanale i samoinicijativno prodao vrijednu parcelu.
Činjenica je da novci nisu stigli do njegovih nadređenih, koji pak za sada ni sami ne znaju što bi. Tek konsolidiraju redove pa smo tako od glasnogovornice Nadbiskupije Silvane Burilović dobili informaciju kako će u utorak svi mediji dobiti priopćenje koje je odobrio i potpisao provincijal Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja fra Joško Kodžoman. Ipak, u međuvremenu je don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, konstatirao kako eventualni ugovor o prodaji, ako i postoji, nije važeći jer fra Šime nema ovlaštenje za zaključivanje poslova koji prelaze 25 tisuća kuna bez dozvole pretpostavljenih. Mišljenje don Ćubelića međutim nije spriječilo vlasnike zemljišta, tvrtku “Sunčani Bast” koja je osnovana koncem ožujka ove godine i u vlasništvu je obitelji Mikulić da predaju zahtjev za uknjižbom na kupljeno zemljište.


Luksuzni fratar




Prošlog tjedna se naime otkrilo kako je fra Šime Nimac, koji je donedavno bio župnik u župi Bast-Baška Voda, prodao crkveno zemljište te potom nestao s novcima (najmanje milijun eura) koje je u nekoliko navrata podizao s računa. Navodno je zatražio istupanje iz franjevačkog reda, a sve skupa je posebno zanimljivo jer se fra Šime ni do sada nije ponašao u skladu s ključnim zavjetom reda sv. Franje Asiškog, onog o osobnom (materijalnom) siromaštvu – vozio je luksuzne automobile, nosio skupe ručne satove i odijela, a priča se i da mu je u cijelom planu pomogla vrlo dobra prijateljica koja inače radi u banci.