Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iz ministarstva obećali da će poticajna stanogradnja od sada ići jednostavnije

Autor: Siniša Klarica

15.10.2012. 22:00
Iz ministarstva obećali da će poticajna stanogradnja od sada ići jednostavnije

Foto: Vedran SITNICA



Ključeve stanova čija je izgradnja kasnila više od godinu dana, uručila im je na maloj svečanosti zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Taritaš


Nakon pet odgoda, bez velike buke i veselja, stanarima 65 stanova poticajne stanogradnje na zadarskom predjelu Crvene kuće, konačno su uručeni ključevi dugo očekivanih stanova. Ključeve stanova čija je izgradnja kasnila više od godinu dana, uručila im je na maloj svečanosti zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Taritaš. Pri tom je napomenula kako je ovo ljeto izmjenjena zakonska regulativa koja će omogućiti nastavak poticajne stanogradnje na brži i jednostavniji način. Kako će to u praksi izgledati, pomoćnica ministra nije govorila. O gradskom doprinosu projektu govorio je zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap. Kao u slučaju obližnjih zgrada za branitelje, Kasap nije propustio reći da su te dvije kuće prve u Zadru spojene na plinsku mrežu što cijelom području daje epitet visoke komunalne opremljenosti.
– Grad Zadar je u infrastrukturu Crvenih Kuća do sada uložio 15-tak milijuna kuna. U budućnosti na ovom predjelu planira se i izgradnja nove osnovne škole, a u pripremi je idejni projekt koji će biti kandidiran prema nadležnim ministarstvima, rekao je na početku male svećanosti, Darko Kasap.
Direktor Agenecije za pravni promet i posredovanje nekretninama Željko Uhlir, rekao je da je u projektu izgradnje 65 stanova POS-a Crvene Kuće, Grad Zadar sudjelovao s 4,3 milijuna kuna, a APN sa 6,3 milijuna kuna.
– Vrijednost ukupne investicije iznosi 32 milijuna kuna, a takvi projekti su poticajni za sve u graditeljstvu. Od 2000. kad je krenuo POS, proizvedeno je 5.550 stanova ukupne investicijske vrijednosti 2,7 milijardi kuna. U pripremi imamo projekte za 1.000 stanova u sljedećoj godini rekao je direktor APN-a Željko Uhlir.
Otprije je poznato kao je cijena kvadrata POS-a Crvene kuće iznosi 1.026,89.