Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kerum ipak spasio Hajduk

Autor: Toni Bilić

15.10.2012. 22:00
Kerum ipak spasio Hajduk


Vijećnici uz podršku 2000 navijača izglasali jamstvo Hajduku za podizanje dvaju kredita od 15 milijuna kuna. Klub se obvezao vratiti kredite u roku od godinu dana


Komedija, igrokaz, lakrdija oko izglasavanja davanja jamstva Hajduku od strane vijećnika Gradskog vijeća za podizanje dva kredita od po 15 milijuna kuna zaključena je u ponedjeljak u 10.04 sati. Sjednica je trajala nešto manje od sat vremena, a vijećnici su u svojim kratkim diskusijama pokušavali uvjeriti jedni druge tko više voli Hajduk. Naime, na izvanrednoj sjednici, na kojoj je bilo nazočno 16 vijećnika a nisu se pojavili vijećnici SDP-a, HNS-a, Luka Podrug (HČSP), jednoglasno je prihvaćena odluka o davanju jamstva klubu s Poljuda. Na taj način stavljena je izvan snage odluka od petka kada nije bilo dovoljno “ruku u zraku” kako bi se izglasalo davanje jamstva. Sjednici nije bio nazočan gradonačelnik Kerum, koji je  prebacio ovlasti ili točnije nalog za potpisivanjem jamstva dogradonačelnici Anđelki Visković. Sve dok tu odluku nije ovjerio javni bilježnik, zgradu Banovine nisu napustili predsjednik “bilih” Marin Brbić, zamjenica predsjednika NO-a Branka Ramljak te član Nikola Koceić. Hajduk se obvezao da će kredit vratiti u roku od godine dana.
Skinuti blokadu
Krediti od po 15 milijuna kuna bit će realizirani kod Privredne banke Zagreb i Hypo Alpe-Adria banke nakon što Agencija za tržišno natjecanje dade “zeleno svjetlo” Hajduku da može krenuti u konačnu realizaciju podizanja kredita.
Po izglasavanju odluke prvi čovjek kluba Brbić je izašao pred 2.000 navijača koji su dočekali željenu odluku.
– Ovo nam je prva pomoć koja će nas dovesti do bolnice, bez ovoga sigurno ne bismo preživjeli. Razum je prevladao, zahvalio bih svim vijećnicima koji su glasali za ovu odluku. To će nam pomoći da krenemo pravim putem. Od novaca koje ćemo dobiti podizanjem kredita riješit ćemo najnužnije, skinuti blokadu Banco Popolare u iznosu od četiri milijuna kuna, platiti obveze prema UEFA-i, zaposlenicima i klubovima – kazao je okupljenim navijačima predsjednik Brbić.
Tko je kriv?
I Torcida se oglasila priopćenjem:
“Čvrsto se nadamo da je ovo posljednji put da klub ovisi o političarima i to onima koji su svojom nebrigom glavni krivci za sadašnje stanje. Svjesno smo se odrekli kratkoročnih rezultata kako bi započeli stvarati uspješni financijski stabilan, dobro organizirani “Veliki Hajduk”. Kao naš prilog cijelom tom projektu tražimo da klub očistite od neradnika, uhljeba i nesposobnjakovića, zaposlenika koji su pridonijeli urušavanju Hajduka i vjerojatno ne rade u njegovom interesu. Krediti se moraju vratiti, Hajduk je uvijek bio ponos grada i puka, a ne njihov teret i tako treba ostati. Svi prolaze, samo Hajduk živi vječno i vi ćete jednog dana postati bivši i dobro pazite da iza vas ne ostanu financijski problemi i rasulo. Objavite tko je kriv za katastrofu, tko je sklapao štetne ugovore i stvorio 100 milijuna kuna duga. Ako postoji bilo koja mogućnost, zahtijevamo pokretanje sudskih postupaka”, stoji u priopćenju.


Hajduk suspendiran




Disciplinska komisija HNS-a suspendirala je Hajduk na osnovu odluka Arbitražne komisije, koja je prihvatila zahtjeve bivših igrača bijelih koju su tužili klub zbog dugovanja. Tako su Splićani dužni platiti 115 tisuća kuna Marinu Tomasovu, 270 tisuća Jamesu Densu, te 300 tisuća Ivanu Pešiću. Hajduk će se žaliti, a žalba odgađa izvršenje.