Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Povorka slijepih “Prekinimo (š)tapkanje u mraku”

Autor: Hina (H)

15.10.2012. 22:00
Povorka slijepih “Prekinimo (š)tapkanje u mraku”

Foto: FAH



U povodu međunarodnog Dana bijelog štapa, 15. listopada, koji se ove godine održava pod nazivom “Prekinimo (š)tapkanje u mraku”, stotinjak predstavnika Hrvatskog saveza slijepih i drugih udruga osoba s invaliditetom danas su u povorci od njihova sjedišta u Draškovićevoj ulici do Markova trgu, s bubnjarima, zviždaljkama i transparentima, nadležne institucije upozorili na potrebu veće skrbi za invalide.
Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić rekao je kako od Vlade očekuju da će riješiti njihove kronične probleme, a to su sustavno financiranje udruga osoba s invaliditetom te inkluzivni dodatak.
Istaknuo je da Hrvatska ima najmanji doplatak na sljepoću u Europi – od 46 do 66 eura. Veći doplatak ima BiH 200 eura, Srbija i Crna Gora 175 eura, Albanija 120 eura, dok Francuska ima 700 eura, Austrija 630, a Njemačka 550 eura.
Povorka slijepih osoba, gluhih osoba, osoba u invalidskim kolicima i drugih osoba s invaliditetom prvo je došla u Ministarstvo socijalne politike i mladih na Trgu hrvatskih velikana, gdje ih je primila potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić.
Ministrica Opačić je izvijestila kako rade na kriterijima za financiranje udruga, za financiranje saveza i vrlo brzo bi udruge trebale znati “nova pravila igre”, jer, kako je rekla, smatra da se ona ne može služiti dosadašnjom praksom ministara, a “to je bila praksa u kojoj su oni svojom odlukom potpisivali po pet ili deset milijuna kuna savezima”.
Naglasila je kako se nastoje izboriti i za veća financijska sredstva od strane Lutrije i nada se da će i to biti riješeno u idućih mjesec dana. Istaknula je kako bi zakon o inkluzivnom dodatku trebao biti donesen do 31. prosinca 2013. godine, a paralelno s tim radne skupine rade i na jedinstvenom tijelu vještačenja.