Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tjedan u HNK Zadar

Autor: Ante Rogić

15.10.2012. 22:00
Tjedan u HNK Zadar


Ovog tjedna HNK Zadar Vas poziva na otvorenje koncertne i dramske sezone 2012./2013. U četvrtak u Zadar dolazi Zbor Hrvatske radiotelevizije, a u petak se predstavom “Profesionalac” otvara dramski dio sezone HNK Zadar


Koncertna sezona
U četvrtak, 18. listopada na otvorenju koncertne sezone u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati Zadrani će moći uživati u Sfumatu Zbora Hrvatske radiotelevizije. Pod ravnanjem šefa dirigenta, maestra Tončija Bilića na programu će se naći djela dvaju skladatelja usko povezanih sa Zadrom – Blagoja Berse (Tri pejzaža) i Igora Kuljerića (Dream music), ali i djela talijanskog majstora vokalnog izričaja 20. stoljeća, Ildebranda Pizzettija (Dvije zborske skladbe). Solisti pjevači i instrumentalisti koji će nastupiti uz Zbor su: Ivana Garaj Korpar, sopran; Milan Mišo Kravar, bariton; Ivana Bilić, marimba; Filip Merčep, vibrafon; Srebrenka Poljak, klavir; Vanja Kuljerić, električne klavijature; Sergej Evseev i Hrvoje Philips, violine; Guennadi Antonov i Adam Chelfi, viole, Viktor Kirchenkov i Ivan Oskera rogovi; Marija Mlinar, harfa.
Dramska sezona
U petak, 19. listopada u 20 sati s predstavom Dušana Kovačevića, “Profesionalac ili Tužna komedija po Luki” u izvedbi Kazališne Družine “Glumci u Zagvozdu” i Satiričkog kazališta Kerempuh započet će dramska sezona. Predstavu je režirao Bogdan Diklić, a u predstavi igraju: Vedran Mlikota, Danko Ljuština, Anica Kovačević i Alan Katić.
Ova tragikomedija opasna je priča u kojoj riječi pletu mrežu i prije nego shvatimo što nam se dogodilo, već smo zauvijek ulovljeni. To je predstava koja hrabro progovara o slobodi i gorko nas podsjeća na to kako nas bilo koji dio naše prošlosti može kad-tad iznenaditi. I baš kao što protagonist dostiže njihov život, tako i drama dostiže društveno-politički ustroj. Onaj nekada i ovaj danas.
Profesionalac je izveden u 40 svjetskih kazališta, među njima i u prestižnom pariškom Théâtre de la Ville 2004. i u Nacionalnom Teatru Katalonije u Barceloni 2005. godine. Preveden je na perzijski jezik te je doživio premijeru u Teheranu. Izvođen je u Argentini, Kanadi, Poljskoj, Portugalu, Švicarskoj, Turskoj…
Cijena ulaznice za koncert iznosi 40,00 kuna, a za predstavu 50,00 i 60,00 kuna. U prodaji su od jučer na blagajni HNK Zadar ( 11-13, 18-20h), dok se ulaznice za koncert mogu kupiti i sat vremena prije početka koncerta na Sveučilištu.