Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vesna Pusić od Njemačke ne očekuje popust, Karamarko traži brži finiš pristupa Uniji

Autor: Irena Frlan, Dražen Ciglenečki

15.10.2012. 22:00
Vesna Pusić od Njemačke ne očekuje popust, Karamarko traži brži finiš pristupa Uniji

Foto: Filip BRALA



Ne očekujemo nikakav klijentelizam, komentirala je Vesna Pusić nove izjave iz Njemačke, dok Karamarko spočitava Vladi da je bila nonšalantna i nije dovoljno pažnje pridavala finiširanju procesa pristupanja


Njemačka vlada, čini se, želi ublažiti neugodan dojam koji su u javnosti izazvali istupi pojedinih njemačkih parlamentaraca, među ostalim i predsjednika Bundestaga iz redova CDU-a Norberta Lammerta koji se založio za zaustavljanje daljnjeg širenja Europske unije, uključujući i planirano proširenje na Hrvatsku 1. srpnja 2013. godine. Dva ministra savezne vlade, oba iz liberalne stranke koja je u koaliciji sa CDU-om, poručila su jučer da Hrvatskoj neće gledati kroz prste, ali joj neće stvarati niti dodatne prepreke na putu ka članstvu u EU.
Šef FDP-a i ministar gospodarstva Phillip Rösler, kako prenosi Focus Online, izjavio je kako je uvjeren da će Hrvatska “sve potrebne zadaće ispuniti na vrijeme i 1. srpnja 2013. godine pristupiti EU”, dok je njegov stranački kolega i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle iz Luxembourga poručio da Njemačka želi Hrvatsku kao članicu EU-a, ali da neće biti popuštanja.
– Ostaje vrijediti ono što je već dogovoreno, uvjeren sam da će sporazum između EU-a i Hrvatske biti ispunjen korak po korak. Dobro je poznato da želimo Hrvatsku kao članicu EU-a, to je već odlučeno, ali je također potrebno da relevantni kriteriji budu ispunjeni. Neće biti umjetnih prepreka za Hrvatsku, ali ni popusta. Ozbiljno ćemo provesti, točku po točku, ono što je dogovoreno između EU-a i Hrvatske, izjavio je Westerwelle uoči sastanka šefova diplomacija zemalja članica Unije.
Fer odnos
Tijekom jutra s Westerwelleom te ministrom za europske poslove Michaelom Linkom razgovarala je i ministrica Vesna Pusić koja na sastanku u Luxembourgu sudjeluje kao promatrač.
– Obojica su nedvosmisleno potvrdila da Njemačka namjerava zadržati fer odnos, kazala je Pusić, uvjerena da je Hrvatska u stanju u potpunosti ispuniti “sve što smo si sami zadali i što je pred nas stavljeno”.
– Hrvatska u EU nije ničiji projekt nego hrvatski. To je naš projekt, ne očekujemo nikakav popust, ne očekujemo da nam se progleda kroz prste, ne očekujemo nikakav klijentelizam. Očekujemo samo fer ocjenu za fer posao, istaknula je Pusić.
Iako je izjave njemačkih parlamentaraca ocijenio “dobronamjernim, prijateljskim upozorenjima”, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kritizirao je Vladu Zorana Milanovića jer nije dovoljno pozornosti pridavala procesu pristupanja.
– Naša vlada pregovore je dovela do kraja i oni su samo trebali nastaviti u tom tonu do 1. srpnja. No, nisu tome posvetili dovoljnu pažnju, nonšalantno su ušli u tu godinu prije ulaska, prepotentno su se ponašali, kazao je Karamarko u intervjuu na Hrvatskom radiju.
Merkel – Milanović
Za njega je indikativno da su iz Berlina kritike stigle nakon Milanovićevog posjeta i susreta s kancelarkom Angelom Merkel jer “smo mislili da će uslijediti neke drugačije poruke”.
– Vjerujem da će ipak sve biti u redu, ali ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU time bi si ova Vlada natovarila teret povijesne odgovornosti za sudbinu hrvatskog naroda. Vrijeme je da se Vlada napokon trgne i finišira ovaj proces na zadovoljavajući način, poručio je Karamarko koji, kako je kazao, u Bukureštu, na sastanku Europske pučke stranke čiji je član i CDU, namjerava lobirati za Hrvatsku.
Iz redova njemačkih socijaldemokrata, pak, i dalje stižu poruke podrške za hrvatsko pristupanje. Kako prenose tamošnji mediji, zastupnik oporbenog SPD-a Axel Schäfer kritizirao je Lammerta ocijenivši da je njegov stav arogantno superioran i prema članicama EU-a koje su već ratificirale hrvatski pristupni ugovor.


EK: Preostale zadaće za RH ne znače da nije spremna




Činjenica da je Europska komisija u u nedavnom izviješću o monitoringu identificirala neka područja u kojima Hrvatska treba postići napredak ne znači da ona nije i da neće biti spremna za članstvo 1. srpnja 2013., izjavio je jučer u Bruxellesu glasnogovornik Komisije Peter Stano.
“Činjenica da smo u sveobuhvatnom izviješću o monitoringu identificirali neka područja u kojima Hrvatska treba postići napredak ne znači da ona nije ili da neće biti spremna za članstvo 1. srpnja sljedeće godine. Točke koje smo u našem dokumentu identificirali predstavljaju radni dokument, radnu agendu za Hrvatsku u sljedećih nekoliko mjeseci kada će trebati uložiti više napora kako bi uspješno dovršila sve pripreme za članstvo”, rekao je je glasnogovornik povjerenika za proširenje Peter Stano, odgovarajući na upit novinara da komentira neke reakcije u Njemačkoj, prema kojima Hrvatska nije spremna za članstvo. (Hina)
Stano je podsjetio da su u prosincu prošle godine sve zemlje članice potpisale ugovor o pristupanju, nakon što je Hrvatska uspješna završila pregovore i na zadovoljstvo svih zemalja članica ispunila tražene kriterije”.Dodao je da je sada preko polovice zemalja članica već ratificiralo hrvatski pristupni ugovor i da Hrvatska treba postati članicom 1. srpnja 2013.