Druženje sa suvremenim slovenskim autorima

Slika korisnika admin
zapis_slovenci

Nakon ljetnog "movinga" vrijeme je za malo profinjene kulture na opušten, zapisovski način. Poslije kratkog odmora iza uspješnoga zadarskog književnog festivala, KaLibar bestiVala, koji je ZaPis organizirao u suradnji s Algoritmom zadarska književna udruga bacila se na međunarodnu suradnju. Tako će 18. i 19. listopada u Zadru ugostiti skupinu suvremenih slovenskih autora: Andreja Blatnika, Urbana Vovka, Gregora Podlogara, Tonu Škrjaneca, Primoža Čučnika i Juru Jakoba.

Prve večeri, u petak 18. listopada u 17 sati, publiku će zabavljati Andrej Blanik i Urban Vovk. Dvojica autora predstavit će se Zadranima na tribini koju će moderirati Staša Aras i Želimir Periš, a bit će riječi o književnoj produkciji, kritici, prijevodima, izdanjima, radionicama, zanimanjima, profesiji - ukratko kako se to radi u Sloveniji i što bismo u kulturi mogli naučiti od naših susjeda.

Andrej Blatnik rođen je 1963. godine u Ljubljani i jedan je od najprevođenijih suvremenih slovenskih autora, proza mu je prevedena na više od deset jezika. Većina djela objavljena mu je na hrvatskom. Kratke priče i knjige u cjelini ili djelomično prevedene su mu na engleski, njemački, francuski, španjolski, portugalski, finski, švedski, talijanski, ruski, ukrajinski, mađarski, poljski, slovački, češki, rumunjski, srpski, makedonski, grčki, turski, albanski, irski, arapski i hindu jezik. Objavio je tri romana, pet knjiga kratke proze, studiju o američkoj metafikciji, knjigu publicističkih tekstova, zbirku eseja o književnosti u digitalnoj eri i priručnik "Pisanje kratke priče" (2010) u izdanju zagrebačkog Centra za kreativno pisanje. Blatnik je studirao komparativnu književnost, sociologiju kulture, američku književnost i komunikologiju. Trenutačno predaje nakladništvo na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Urban Vovk književni je kritičar, urednik, ejist i prevoditelj. Autor je tri kritičko-esejističke knjige, a posljednja je posvećena južnoafričkom nobelovcu J. M. Coetzeeju. Dobitnik je Stritarove nagrade te prevoditelj Tatjane Gromače i drugih autora na slovenski.

Druga večer, 19. listopada u 19 sati u Studentskom klubu Božo Lerotić, rezervirana je za poeziju, Gostuju Gregor Podlogar, Tone Škrjanec, Primož Čučnik i Jure Jakob.

Sva četvorica pjesnika aktivni su na slovenskoj kulturnoj sceni, prevođeni i na hrvatski te na druge jezike, a među ostalim bave se i kritičko-esejističkim radom, prijevodima, uredničkim poslom te su za svoju poeziju nagrađivani uglednim književnim nagradama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno