Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrana i prtljaga dopušteni, ljubimci ne!

15.10.2013. 22:00
Hrana i prtljaga dopušteni, ljubimci ne!


Konzumiranje hrane tijekom vožnje toleriramo jer bi bilo pretjerano zabraniti putnicima da do svog odredišta pojedu sendvič, kolač, jabuku i slično, kaže Slobodan Erslan, voditelj Prometno-operativnog odjela u Liburniji


Za razliku od zagrebačkih tramvaja u kojima je po novoj Odluci zagrebačke Gradske skupštine o prijevozu putnika u javnom prijevozu odnedavno zabranjeno konzumiranje hrane, u Liburnijinim gradskim autobusima i dalje je putnicima dopušteno prezalogajiti tijekom vožnje.
Propis o zabrani konzumiranja hrane, kojim je zagrebačkim putnicima oduzeta mogućnost da vožnju iskoriste za brzu marendu, u zadarskom gradskom poduzeću Liburnija smatraju rigoroznim.
– Konzumamiranje hrane tijekom vožnje u autobusu toleriramo jer bi bilo pretjerano zabraniti putnicima da do svog odredišta pojedu sendvič, kolač, jabuku i slično. Iako Liburnija nema poseban pravilnik o ponašanju putnika u autobusu, zna se koja su pravila u skladu s općim kodeksom ponašanja, a koja nisu, kaže Slobodan Erslan, voditelj Prometno-operativnog odjela u Liburniji i navodi da se tako ne tolerira nedolično odijevanje, pri čemu se isključivo misli na ulazak u autobus u kupaćem kostimu. U takvim situacijama vozač ih je dužan upozoriti, pojasnio je Erslan.
No za razliku od vozila zagrebačkog javnog prijevoza, u kojima je dopušten prijevoz kućnih ljubimaca, ali uz određena ograničenja, u zadarske autobuse kućni ljubimci pristup nemaju.
– Prijevoz životinja u autobusima je zabranjen, a ta se zabrana odnosi na sve kućne ljubimce, bez obzira na to jesu li smješteni u transportnim kutijama ili je riječ o malenim psima. Naime, teško je odrediti granicu kojom bi se samo nekim životinjama omogućio prijevoz, ovisno o veličini, nošenju brnjice ili uz potvrdu o cijepljenu, stoga se zabrana odnosi na sve kućne ljubimce. To je pravilo uvedeno isključivo zbog putnika i njihove sigurnosti, pojašnjava Slobodan Erslan, navodeći kako su njihovi vozači vrlo tolerantni i u svim situacijama nastoje pomoći putnicima.
U Liburniji još doznajemo da se putnici pridržavaju zabrane pušenja, a da su slučajevi vandalizma iznimno rijetki.