Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Poldo, Riki i Biondo

15.10.2013. 22:00


Skupi turistički brodovi i ploveći hoteli po Jadranu, danas ne otkrivaju turistima ni dio onih morskih čari, koje su nekad nudili jeftini trabakuli, leuti i mali ribarski brodovi tipa bracere.
Još 1953. godine prva na Jadranu, zaplovila je kaljska ribarska bracera Sv. Ante nudeći turistima ribarske pustolovine.
Braceru Sv. Ante, koja je u početku prevozila vapno iz molajskih japnenica, preuredio je legendarni kaljski kalafat Krsto Ivoš. Brod novog imena Kolega preuzima vlasnik Leopold Kolega Poldo.
Kapetan Poldo se iskazao kao izvrstan kuhar. Turistima je kuhao brudete, lešade, pripravljao gradelade i fritade. Pomagali su mu sin Riki i Kolega Bele, zvani Biondo, koji su vukli mreže, postavljali vrše i parangale.
Kako piše tadašnji dnevnik Vjesnik – Poldo i Biondo navečer bi uz gitaru pjesmom zabavljali turiste. U osmodnevnom obilasku Kornata, Poldine kuharske i Rikijeve ribarske vještine oduševile su Šveđane.
Turiste je slala agencija Putnik iz Zadra, na čelu s uspješnom direktoricom Mirom iz poznate zadarske obitelji Ivanković.
Taj aranžman nastavio se sa Švicarcima i Francuzima, pa je Kolega nastavila s turističkim ribarskim krstarenjima.
Godine 1966. bracera stradava u fortunalu juga u zadarskom kanalu.
Tako je ribarica Sv. Ante, odnosno Kolega, ploveći s turistima, započela i završila eru romantičarsko ribarskog krstarenja i uživanja.
Danas u Kalima plovi suvremeni ribarski brod imenom Kolega koji, također pruža turističke usluge na velikom potražnom tržištu morskih ribarskih doživljaja.
Sljedbenici ovog posla trebaju se prisjetiti i učiti, od preteča hrvatskog morskog pustolovnog turizma, Polde, Rikija i Bionda.
Vaš Bage