Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Škola ne smije biti u puževoj kućici, mora razumjeti traume adolescenata

15.10.2013. 22:00
Škola ne smije biti u puževoj kućici, mora razumjeti traume adolescenata


Škola ne smije biti uvučena u „puževu kućicu” već treba korespondirati s obitelji, roditeljima, medijima i uopće s okolinom. Treba imati smisla za životne traume adolescenata i bez doticaja sa sudbinama adolescenata škola ne može imati punog smisla, naveo je dr. Vlatko Previšić


Jučer je u svečanoj dvorani Zadarskog sveučilišta predstavljena knjiga dr. sc. Mladena Mavara „Školski neuspjeh i ovisničko ponašanje.” Ovaj sveučilišni profesor i ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan u svojoj najnovijoj knjizi razmatra problem adolescencije pri čemu je često mladim ljudima teško odrediti granicu između potrebe za osamostaljivanjem od roditelja s jedne strane, te potrebom za njihovom pomoći i potporom.
Knjigu su u punoj sveučilišnoj dvorani, uz autora, predstavili recenzenti prof. dr. sc. Vlatko Previšić i prof. dr. sc. Ana Proroković, te prof. dr. sc. Krunoslav Matešić, glavni urednik nakladničke kuće Slap.
Prvi recenzent dr. Previšić za autora knjige dr. Mladena Mavara je kazao kako je riječ o ekspertu u području ovisničkog ponašanja, kao i to da svojom knjigom nastoji ukazati na probleme kako i zašto uopće doživljavamo školske neuspjehe i što je zapravo školski neuspjeh, te je istaknuo:
– Školski neuspjeh je daleko veći nego što je iskazan ocjenom, važno je ono što djeca pritom doživljavaju. Škola je ne samo obrazovna ustanova, već treba imati i odgojnu funkciju, a odgoj ne može biti istrgnut iz bića škole. Škola ne smije biti uvučena u „puževu kućicu” već treba korespondirati s obitelji, roditeljima, medijima i uopće s okolinom. Treba imati smisla za životne traume adolescenata i bez doticaja sa sudbinama adolescenata škola ne može imati punog smisla, naveo je dr Vlatko Previšić.
Recenzentica dr. Ana Proroković je naglasila kako je knjiga „Školski neuspjeh i ovisničko ponašanje” uspjeli pokušaj da se na sustavan način prikažu rezultati istraživanja na koji način se ličnost adolescenta formira pod utjecajem odgojne sredine.
Dr. Krunoslav Matešić, glavni urednik nakladničke kuće Slap, koja je izdavač Mavarove knjige, naveo je da su prve knjige koje je izdala ova nakladnička kuća upravo knjige zadarskih autora, prvenstveno s Odjela za psihologiju Zadarskog sveučilišta.
Kao posljednji predstavljač knjige nazočnima se obratio autor dr. Mladen Mavar, dugogodišnji vanjski suradnik na Odjelu za psihologiju i ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan:
– Moj prvi kontakt s ovisnošću dogodio se još tijekom pripreme diplomskog rada i vezan je uz alkoholizam. Od tada ne prestaje moj interes za probleme ovisnosti, pa su tako uz ovisnost vezane i mnoge moje edukacije. Mnoge spoznaje i rezultate o ovisničkom ponašanju koristio sam u svom radu na knjizi, rekao je dr. Mavar, koji je do brojnih saznanja koja je uobličio u knjizi došao i kao predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga Zadarske županije, zahvalivši na kraju predstavljačima knjige, mnogobrojnim okupljenima na promociji, ali i zadarskim studentima, kao i Odjelima za psihologiju i pedagogiju, Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, Gradu Zadru i Zadarskoj županiji.