Bačeno smeće ne narušavaju samo izgled lokacija, nego i devastira morska staništa

Slika korisnika admin

Ljetna sezona nosi i poveću količinu smeća koje se zatječe na svim turistički atraktivnijim pozicijama. Jedna od njih je i Park prirode TelašĆica, gdje su proteklog vikenda čišćenju prionuli ronioci iz RK Sv. Roko, KPA Zadar te djelatnici parka sa svojim plovilima.

Ronioci RK Sv. Roko čistili su tako u petak duboke lokacije na kojima je dozvoljeno ronjenje u sklopu Parka od ostavljenih ribarskih mreža, alata i pribora koja ne samo narušavaju izgled lokacija nego i devastiraju morska staništa, pojasnio je predsjednik tog kluba Đani iglić. U subotu su čišćenju prionuli i članovi KPA Zadar koji su čistili podmorje u uvali Mir, dok su članovi RK Sv. Roko čistili zapadnu spilju na otočiću Veli Garmenjak gdje se na dubini od 32 do 40 metara nalazi također poveća količina otpada nastala dugogodišnjim odlaganjem.

- Radi se o otpadu iz tvornice za riblje konzerve Mardešić koja je godinama u periodu prije Domovinskog rata odlagala krupni otpad (djelovi pogonskih strojeva i regala) i pokvarene konzerve te ostali otpad. Naime, ništa čudno jer se smatralo u to vrijeme normalnim otpad odlagati u more, pojasnio je Iglić.

Na svojim klupskim ronjenjima članovi RK Sv. Roko su primjetili taj otpad te su u dogovoru sa ravnateljicom Nikolinom Baković pristupili njegovom uklanjanju. Nakon akcije Uprava Parka je sve sudionike nagradila bogatim ručkom u restoranu u uvali Mir gdje je druženje nastavljeno cijelo popodne. Sretna je okolnost da su vremenske prilike dozvolile održavanje čišćenja jer neposredno ankon završetka je počela jaka bura popraćena jakom kišom.

Dodajmo i to kako članovi RK Sv. Roko trenutačno rade na nakoliko projekata koji su vezani i uz PP Telašćica nakon čijeg završetka će biti prezentirani javnosti uz predavanja i izložbe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno