Brinemo, usuđujemo se i dijelimo!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Od ove školske godine našoj je školi odobreno financiranje projekta u okviru mreže srednjoeuropskih škola - ACES. Međunarodno izborno povjerenstvo odabralo je 42 najbolja projekta koji uključuju 100 škola iz 15 zemalja, a mi smo imali sreće biti među njima. Projekt se zove „We are Charlie, we are Mohamed, we are Roma - solidarity includes everyone". Tijekom ove školske godine 16 naših učenika i dva nastavnika putovat će zahvaljujući tim, odobrenim financijskim sredstvima u Budimpeštu, zatim u Klangenfurt na partnerske radne susrete, a jedan učenik i nastavnik imat će priliku sudjelovati na Kick-off Meetingu u slovačkom gradu Senecu u svibnju sljedeće godine - rekla je Anita Basioli profesorica hrvatskog jezika i književnosti u zadarskoj, srednjoj Medicinskoj školi Ante Kuzmanića koja je ujedno i voditeljica ovog projekta.

Ona se prošloga tjedna vratila iz Sarajeva gdje je zajedno s učenicom Paulom Turjak, predstavnicom 4.d razreda dentalnih tehničara, sudjelovala na prvom sustavu - Kick-off Meetinga.

- Projekt će trajati sedam mjeseci, a tijekom njegove provedbe organizirat ćemo razne kreativne radionice i aktivnosti, posjete učenika partnerskim školama. U ožujku sljedeće godine ugostit ćemo učenike iz partnerskih škola, a krajnji rezultat bit će stjecanje novih znanja, iskustava i što je najvažnije novih prijateljstava - naglasila je prof. Anita Basioli.

Riječ je naime, o suradnji Interkulturalles Zentrum iz Beča s Včeli Domom iz Bratislave, a pod pokroviteljstvom Zaklade ERSTE koji već niz godina raspisuju natječaj akademije srednjoeuropskih škola (ACES).

Ovaj projekt, kako je još pojasnila njegova voditeljica, implementira multikulturalnu suradnju osnovnih i srednjih škola, u svrhu promoviranja ideje europskih vrijednosti, međusobnog razumijevanja, solidarnosti i mirnog suživota svih Europljana.

Uz Hrvatsku, članice ACES-a su i Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U projektu sudjeluju škole zemalja članica, a pravo sudjelovanja imaju učenici od 12. do 17. godina.

Tema ovogodišnjeg natječaja je dakle, solidarnost - ljudska solidarnost na koju smo, u svijetu i vremenu u kojem živimo nažalost, svi pomalo zaboravili.

Stoga, ACES teži upravo društvu u kojem se ljudi brinu jedni o drugima, ne samo o sebi i svojim bližnjima, nego prihvaćaju odgovornost i prema drugima te teže dobrobiti svakog pojedinca u zajednici. Budući da je aktivna solidarnost izuzetno važna za socijalnu koheziju i održivo društvo, tema ovogodišnjeg natječaja je prihvaćanje solidarnosti što je objedinjeno u slogan - Brinemo, usuđujemo se i dijelimo!

I ovogodišnji natječaj bio je otvoren do 15. travnja, a tzv. radni jezik projekta je engleski jezik.

Po završetku natječaja međunarodno izborno povjerenstvo odabire najbolje projekte kojima dodjeljuje financijsku potporu, a ovoga puta to je uspjelo zadarskoj Medicinskoj školi Ante Kuzmanića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno