Među prvima u Dalmaciji uveli palijativnu medicinsku skrb

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Psihijatrijska bolnica Ugljan nalazi se u prekrasnom prirodnom okruženju

Psihijatrijska bolnica Ugljan jučer je obilježila 60. obljetnicu postojanja. Nakon dugog niza godina uspješnog djelovanja na širem području psihijatrijske skrbi, ova ustanova je među prvima u Dalmaciji, a vjerojatno i Hrvatskoj, uvela palijativnu medicinsku skrb na jedan od svojih odjela gdje je za tu svrhu osigurano šest ležajeva. U ovoj ustanovi upravo palijativnu skrb prepoznali su kao gorući problem pa je palijativa odabrana za središnju temu simpozija povodom ove jubilarne godišnjice koji je jučer u PBU okupio dvjestotinjak hrvatskih stručnjaka iz svih grada medicine.

O temi "Specifičnosti palijativne skrbi u Dalmaciji: primorju, zaleđu i otocima" na skupu je govorilo nekoliko eminentnih stručnjaka među kojima i mr.sc. Vitomir Višić, dr. med. koji je palijativnu skrb nazvao odgovorom na potrebe današnjice.

- Što više o tome razgovaramo, to je i svijest javnosti o tome veća. Skrb u palijativnom smislu riječi ne prestaje preminućem voljene osobe. Ona bi se trebala nastaviti i nakon toga sa zahvatima koji su potrebni obitelji u procesu žalovanja. To je jedna vrsta medicine koja se nalazi u samim svojim korijenima, a koja obuhvaća smanjenje patnje, boli i tuge i koja je jedan veliki civilizacijski, humani iskorak, istaknuo je dr. Višić.

Simpozij o palijativi

Predsjednica Hrvatskog društva palijativne medicine Vlasta Vučevac, dr. med. istaknula je kako je ideja simpozija bila okupljanje hrvatskih stručnjaka za palijativnu skrb kako bi zajedno prikazali rezultate dosadašnjeg rada, podijelili iskustva i iznijeli primjere dobre prakse.

- Cilj nam je definirati probleme i različitosti s obzirom na geografska i kulturološka obilježja, te pronaći mogućnosti da u svakom dijelu Lijepe Naše, na kopnu, na moru, na otoku, iznađemo mogućnosti organizirati specifičnu palijativnu skrb za određeno geografsko područje. Želja nam je i da se upoznamo, družimo i postanemo grupa entuzijasta humanista, ljudi dobre volje, pokretač budućih akcija vezanih za razvoj palijativne skrbi, istaknula je u uvodnoj riječi Vučevac te dodala kako je simpozij namijenjen liječnicima iz svih područja medicine, ali i osoblju koje na bilo koji način dolazi u kontakt s osobama s duševnim smetnjama, bilo da je riječ o stručnjacima ili udrugama iz civilnog društva.

Ova jubilarna obljetnica bila je i povod za potpisivanje Povelje o suradnji između Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa PBU, Sveučilištem u Zadru i Zadarskom županijom. U ime Medicinskog fakulteta potpis na povelju stavio je prof.dr.sc. Veljko Đorđević, doc.dr.sc. Mladen Mavar u ime PBU, prof. dr. sc. Josip Faričić u ime Zadarskog sveučilišta i župan Stipe Zrilić ispred Zadarske županije.

Ravnatelj PBU doc.dr.sc. Mladen Mavar osvrnuo se na povijest bolnice od početaka gradnje, pa sve do danas. Ukazao je na sve nedostatke i prepreke na koje je osoblje bolnice nailazilo tijekom šest desetljeća rada, među kojima su i opskrba vodom te komunalna infrastruktura, te se pohvalio i najnovijim financijskim uspjehom kazavši kako je bolnica fakturirala i više od planiranog iznosa te tako ostvarila dobit od 2,7 milijuna kuna.

Strategija razvoja zdravstva

Kako je inicijator otvaranja PBU bila bolnica za duševne bolesti Vrapče, okupljenima se obratio i ravnatelj te ustanove, prof.dr.sc. Vlado Jukić koji je istaknuo da se u Hrvatskoj danas može zbrinuti 5.652 duševna bolesnika u jednom danu. Iznio je i podatak da trenutno u RH djeluje sedam ustanova koje se bave duševnim bolesnicima u kojima uz ostalo osoblje radi 600 psihijatara.

Jubilarnu 60. godišnjicu svim njezinim zaposlenicima, ali i korisnicima čestitala je i pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera, dr. med. spec.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno