Novigrad će dobiti svoju monografiju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Prvi dan simpozija održan je na Sveučilištu u Zadru

Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zadru, Matica hrvatska i Općina Novigrad organizatori su znanstvenog skupa Novigrad nekad i sad koji se kroz dva dana održava u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru i u crkvi sv. Kate u Novigradu. Skup je otvoren jučer pozdravnim govorima predstavnika organizatora i institucija.

Slobodan Kaštela kazao je kako je zajedničkim snagama u vrlo kratko vrijeme okupljen veliki broj renomiranih predavača, od kojih je deset akademika, a ostatak čine ugledni sveučilišni profesori.

Vrijedan turistički proizvod

- Novigrad je kroz povijesno mnoga povijesna razdoblja imao važnu ulogu, te je pružio brojne mogućnosti. Nastao je ispod tvrđave koja je pružala zaštitu tijekom stoljeća. Prije dvadeset godina organiziran je skup o Novigradu na kojem su također sudjelovali brojni eminentni stručnjaci, no radovi nažalost nikad nisu objavljeni. Zbog toga će organizacijski odbor učiniti sve da se tiskaju radovi s ovog skupa, kazao je akademik Kaštela, uputivši pritom i pozdrave predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića.

Načelnik općine Novigrad Joso Klapan istaknuo je kako Novigrad nema monografiju, te potvrdio kako će ju sigurno dobiti nakon ovog skupa.

- To će biti naš vrlo vrijedan turistički proizvod. Organizirati skup i izdati monografiju, vrlo rijetke su općine koje to mogu. Kako bi se izdalo monografiju morate imati bogatu povijest. U organiziranju ovog skupa imali smo veliku podršku bivšeg rektora Ante Uglešića, prorektora te akademika Slobodana Kaštele i HAZU. Kad god sam bio posljednjih godina s akademikom Kaštelom, uvijek sam htio da nešto napravimo, no nikad nisam mislio da će biti ovako senzacionalno, kazao je načelnik Klapan.

Geografska raznolikost

Radovan Dunatov, gradski pročelnik za kulturu, istaknuo je kako Novigrad ima bogatu povijest te je zaslužio ovakav skup i monografiju.

 - Novigrad će se obraditi u svoj svojoj širini, njegova povijest i geografija, od početaka do Domovinskog rata kad se tamo vodila jedna od važnijih bitaka. Veseli me što ćemo na jednom mjestu dobiti sve o Novigradu, kazao je Dunatov.

U ime Zadarske županije sudionike skupa je pozdravio Ivan Šimunić, pročelnik za društvene djelatnosti, kazavši kako se Zadarska županija ponosi geografskom raznolikošću.

- Vjerujem da ova aktivnost neće stati i da će se nastaviti s organizacijom sličnih skupova, poručio je pročelnik Šimunić.

U ime Matice hrvatske sudionike je pozdravio dr. sc. Josip Lisac, a u ime Zavoda za povijesne znanosti u Zadru upravitelj Tado Oršolić.

- Bogata i nadasve povijesno zanimljiva prošlost Novigrada svakako je jedan od razloga za održavanje skupa. Uvjeren sam kako će se dati znanstveno obilježje i dobiti neke nove spoznaje, kazao je Oršolić.

Kao predstavnik domaćina, ali i jednog od organizatora skupa, pozdravni govor je održao prorektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Josip Faričić. Istaknuo je kako Sveučilište pridonosi lokalnoj i društvenoj zajednici u kojoj djeluje. S tim u vezi je i ovaj skup, a Faričić je naglasio kako je naša domovina onoliko jaka koliko je i jaka i najmanja sredina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno