Ugljanske masline u funkciji održivog razvoja otoka

Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ

Nakon dvije godine terenskog istraživanja, provedenog u dva ciklusa, prof. dr. Đani Benčić s Agromskog fakulteta u Zagrebu predstavio je u srijedu u POU Dom na žalu u Preku rezultate projekta genetske identifikacije autohtonih sorata masline Zadarske županije.

- Riječ je o genetskoj identifikaciji svih starih sorata maslina u kojoj smo analizirali više od 220 primki, od čega 30-ak s otoka Ugljana. Dobili smo vrlo zanimljive rezultate, potvrdile su se već poznate sorte, ali i šest novih sorata za koje nismo znali da ovdje postoje. Sljedeći korak je morfološka analiza novih sorata kako bismo mogli predložiti zaštitu, u budućnosti dobiti ulje i na tržištu imati unikatni proizvod i jedinstvenu priču. Ili, kako se to danas voli reći, dobit ćemo novi brend ekstra djevičanskog maslinova ulja, kazao je prof. dr. Benčić te pojasnio da će se od svake novootkrivene sorte proizvesti sadnice, šest će ih ići Nacionalnu kolekciju u Vodnjanu, a ostalo u matičnjak koji će biti na jugozapadnom dijelu mjesta Ugljana.

Kako je naglasio suradnik u istraživanju Mladen Lucin iz Preka, rezultati genetske identifikacije maslina promijenit će ne samo znanstvenu sliku o ugljanskim maslinama, nego stvoriti originalni autohtoni proizvod s dodanom vrijednošću koji će biti u funkciji razvoja lokalne zajednice.

-Budući matičnjak bit će subjekt gospodarenja, na njemu već rade Općina Preko, Zadarska županija i Agronomski fakultet, a upravljat će novoosnovana udruga ili zadruga maslinara s otoka Ugljana. Na rezultatima ovog istraživanja možemo graditi budućnost, nove projekte, zatražiti postupak izvornosti ekstra djevičanskih ulja i monosortna ulja. Ukratko, na osnovi ovoga projekta gradit će se razvoj maslinarstva na otoku Ugljanu, rekao je Lucin, uz napomenu da je dr. Benčić složio model istraživanja tako da bude u funkciji održivog razvoja otoka, što se u budućnosti može preslikati i na druge otoke ne samo Zadarske županije.

Osim Ugljana, u projekt, koji je stajao oko 600.000 kuna, bili su uključeni Dugi otok, Pašman, Ždrelac, Tkon, Diklo, Kožino i Petrčane. Predstavljanje rezultata u POU Dom na žalu bilo je iznimno dobro posjećeno, mnoga pitanja zbog vremenskog ograničenja ostala su bez odgovora, a zajednički je zaključak da otočnim maslinarima nedostaje skupova na kojima mogu razgovarati i savjetovati se sa stručnjacima.

Ulje od sorti koje nema nitko
Matičnjak i postupak izvornosti primarni je cilj projekta, iz njega će se potom iznjedriti turistička karta, arheološka karta te stvoriti povijesna, ekološka, nutricionistička i farmakološka priča na temelju koje će se proizvod brandirati, a to, smatra dr. Benčić, u marketinškom smislu otvara neslućene mogućnosti jer će se proizvesti ulje od sorti koje nema nitko, a ovdje su prisutne možda i 2000 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno