Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Policija u Kulmerovim dvorima

16.10.2017. 07:24
Policija u Kulmerovim dvorima


 Policija i Državno odvjetništvo u ponedjeljak ujutro nisu željeli davati službene informacije o istrazi koja je počela ulaskom policijskih istražitelja u Kulmerove dvore, no prema prvim neslužbenim informacijama, osim osnivača Agrokora Ivice Todorića koji navodno nije u Hrvatskoj, akcijom su obuhvaćene osobe koje su bile članovi uprave Agrokora prije nego što je tvrtku preuzela privremena uprava.
Policija je u dom obitelji Todorić došla nešto prije 6 sati, a potom su krenuli i u pretrese kuće bivšeg glavnog financijaša Agrokora Ivana Crnjca, izvršne dopredsjednice Agrokora Ljerke Puljić te Piruške Canjuge. Policija je, kako se doznaje, došla i na vrata Damira Kuštraka koji navodno nije bio na svojoj adresi.
Odvjetnik Ivana Crnjca Ljubo Pavasović Visković potvrdio je za N1 da policija pretražuje stan njegova branjenika te da je to "sve što se za sada zna".
"Tijekom dana znati ćemo što mu se stavlja na teret", kazao je odvjetnik, dodajući kako očekuje da će nakon pretresa i oduzimanja dokumenata Crnjac biti uhićen, predan pritvorskom nadzorniku, a potom i ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) koje vodi slučaj.
No, u ponedjeljak ujutro glasnogovornica zagrebačkog ŽDO-a Dunja Pavliček, kao ni glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin nisu htjele davati nikakve konkretne informacije.
Ravnateljstvo policije izvijestilo je, pak, da policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide.
"Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija", kažu u policiji.
Prema ranijim nagađanjima, istragom bi moglo biti obuhvaćeno desetak osoba zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela iz sfere gospodarskog kriminaliteta.
Nakon što je policija  pokrenula akciju Agrokor, osnivač tog koncerna Ivica Todrorić na svom je blogu ocijenio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu.
"Ipak neočekivano, jer u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva kaznena djela, pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već donio presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uvjeravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Riječ je o političkom procesu . Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti", napisao je Todorić.
Istaknuo je da  priprema obranu, ali i tužbe koja će, kako kaže,  rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su "kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi".
"Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi. To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava".