Prekratak rok za distribuciju hrane siromašnima!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Trgovci hranu drže na policama do zadnjeg trena
Jako malo donirane hrane dolazi nam od strane trgovačkih lanaca, a problem je i što se donirana hrana mora dostaviti krajnjem korisniku unutar 24 sata, što je prekratak rok za namirnice kojima istječe rok trajanja, kaže don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa zadarske nadbiskupije
U svijetu svakog dana trećina hrane završi u smeću, a istovremeno raste stopa siromašnih

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona hrane vrijedne četiri milijarde kuna, a tu zastrašujuću brojku nažalost nije uspio umanjiti niti Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost kojim se omogućava doniranje hrane bez plaćanja PDV-a.

Svjetski dan hrane

Tako se i uoči ovogodišnjega Svjetskog dana hrane, koji se oblježava u ponedjeljak, 16. listopada, goleme količine hrane nađu u smeću dok je s druge strane sve više gladnih koji tu istu hranu vade iz smeća kako bi preživjeli.

Iako su navedenim Pravilnikom stvoreni temelji za poboljšanje sustava donacije hrane od strane, prije svega, trgovačkih lanaca, u stvarnosti još uvijek nije zaživio učinkovit način doniranja namirnica, što potvrđuje i ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije mr. sc. don Ivica Jurišić.

- Jako malo donirane hrane dolazi nam od strane trgovačkih lanaca, a problem je i što se donirana hrana mora dostaviti krajnjem korisniku unutar 24 sata, što je prekratak rok s obzirom da je riječ uglavnom o namirnicama kojima istječe rok trajanja, kaže don Jurišić, koji još navodi kako trgovci hranu koja je pri kraju roka valjanosti drže na policama do zadnjeg trena po akcijskoj cijeni, nakon čega ostaje prekratak rok za njenu distribuciju siromašnima prije isteka trajanja. Ovakvu praksu potvrđuju i u udrugama koje se bave pitanjima siromaštva poput Hrvatske mreže protiv siromaštva i platforme Mreža hrane, kojima je cilj izgradnja učinkovitog nacionalnog sustava doniranja i distribucije hrane u Republici Hrvatskoj u interesu javnosti. Naime, i dalje je donatorima isplativije hranu prodavati na najvećem popustu i onda neprodano baciti, nego donirati gladnima.

Globalni problem

Globalni problem bacanje hrane u svijetu, predstavlja ne samo probem za okoliš već i etički problem, pa neke države nastoje mijenjati svijest javnosti o ovom pitanju i rigoroznim kažnjavanjem onih koji hranu bacaju umjesto da je doniraju.

U svijetu svakoga dana jedna trećina proizvedene hrane završi u smeću, a na području Europske unije radi se o sto milijuna tona bačene hrane godišnje.

Na ovaj golemi problem nastojat će se ukazati i na ovogodišnji Svjetski dan hrane proglašen davne 1979. godine u znak obilježavanja dana osnutka FAO-a, Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima dana 16. listopada 1945. godine. Unatoč naporima Svjetske zdravstvene organizacije i FAO-a da se pokuša smanjiti broj pothranjenih kao i broj oboljelih od posljedica pothranjenosti, prema podacima FAO-a gladno je više od 850 milijuna ljudi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno