U Ražancu svečano obilježena 74. godine od osnutka Zadarskog partizanskog odreda

Slika korisnika valentinam
Položili vijenac i odali počast poginulima
Obnova porušenih spomenika imperativ je našeg kulturnog i civilizacijskog zrenja i vraćanja duga žrtvama palim za slobodu, zaključio je Nikola Dobre
Velimir BRKIĆ
Komemoracija je održana pored spomenika Galebovi

 Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije jučer je u Ražancu svečano obilježila 74. obljetnicu osnutka Zadarskog partizanskog odreda koji je 15. listopada 1943. godine osnovan u ovom općinskom središtu na obali južnog dijela Velebitskoga kanala. Tog dana osnovan je i Mornarički odred Ražanac.

- Da nije bilo NOB-a, vrhovnog komandanta maršala Tita i titovih partizana ne bi bilo ni naše Hrvatske, poručio je Nikola Dobre, predsjednik Zajednice, tijekom obraćanja nazočnih u centru Ražanca kod spomenika Galebovi.

Dok se državno Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje bi trebalo pridonijeti tome da se napokon zatvore otvorena povijesna i ideološka pitanja nedemokratskih sustava prošloga stoljeća, još ne oglašava Dobre je najavio

- Obnova porušenih spomenika imperativ je našeg kulturnog i civilizacijskog zrenja i vraćanja duga žrtvama palim za slobodu, zaključio je Nikola Dobre uputivši nazočnima pozdrav: "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Na obilježavanju obljetnice bilo je 40-ak nazočnih koji su nakon intoniranja himne Lijepa naša domovina odali počast minutom šutnje za poginule partizane i antifašiste te poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata.

- Zadarski partizanski odred, u čiji su sastav u početku regrutirani ljudi s područja Ražanca, Nina, Novigrada, Posedarja i Starigrada, 31. listopada 1944. ušao je u okupirani Zadar potvrdivši odluku ZAVNOH-a o priključenju Istre, Rijeke i Zadra i ostalih okupiranih dijelova Hrvatske, istaknuo je Dobre.

Spomenik Galebovi je tijekom Domovinskog rata je ipak "preživio", kaže prof. Jure Kožul iz Ražanca.

- Izbrisani su Kranjčevićevi stihovi i imena 53 pala partizana i žrtava fašističkog terora. Sve je to izbrisano i bačeno kao i sama monumentalna plastika galebovog jata u uzletu, rad akademskog kipara Ratka Perića, koja simbolizira odlazak 14 rodoljuba u ličke partizanske jedinice u noći 28. studenog 1942., ističe Kožul.

Nikola Dobre i Miljenko Letinić, predsjednik zadarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, položili su vijenac na spomen ploču na pročelju zgrade Osnovne škole Jurja Barakovića.

- Škola se prije zvala po Peri Kožulu, osnivaču Zadarskog partizanskog odreda. Pomogao mu je Branko Miletić, doktor iz Beograda koji je ovdje poslan da pomogne pri osnovanju partizanskog odreda, naglasio je Jure Kožul. Nakon Ražanca počast su odali još i u Jovićima i Radovinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Čestitam drugovima, ne smijemo zaboraviti žrtvu i djelo naših partizana i branitelja! Vladajući stalno govore da su za antifašizam, zanima me zašto onda ne dolaze na obilježavanja važnih događaja , kao što je ovaj ? Čega se to boje vladajući? Zašto im smetaju simboli pobjede naših partizana? Znam, svi trube od predsjednice, vladajućih i klerofašista da su oni protiv ideologije, znači li to da su protiv ideologije u Domovinskom ratu, da će jednog dana , Tuđmanove biste sklanjati, ploče sa imenima ulica i trgova?
Slika korisnika Mali Marinko
Dosta često, mi potomci partizana, se moramo pravdati kao nedovoljno dobri Hrvati. Kao, naši didovi su se borili za Jugoslaviju a ne za Hrvatsku. Strašno... A onda, kad dođe tužba potomaka Židova ili Srba koje je pavelićev režim pokuša istrijebiti, e onda se svi stišću uz Partizane i govore kako Hrvati nemaju ništa sa NDH nego da smo mi kao država nastali na tekovinama antifašizma. Odvratno licemjerje od kojega se naš prvi predsjednik Tuđman okreće u grobu.
Slika korisnika Denis Mitin
Fašizam je isključivo talijanska neizvoziva tvorba pa su svi netalijanski antifašisti zaista protutalijanski zatornici, primjerice, velikobritanski imperijalisti, velikonjemački nacisti i velikohrvatski kanibalisti (ustaše i partizani). Dalmacija kao dio Države Italije nakon 1945. trajno bi uživala mir, blagostanje, napredak, vladavinu prava, slobodu i demokraciju, što su sve uskratili titoisti dosad.