Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Neovisni za Hrvatsku traže besplatan parking za pacijente i medicinsko osoblje !

16.10.2018. 20:58
Neovisni za Hrvatsku traže besplatan parking za pacijente i medicinsko osoblje !


Nakon što smo u Zadarskom listu objavili vijest kako će se parkirna mjesta u sklopu nove Poliklinike na Relji naplaćivati 4 kune/h povele su se brojne rasprave o opravdanosti ovog poteza nadležnih tijela. Kao što se dalo primjetiti ovih dana, uglavnom s negativnim predznakom. Tako nije dugo trebalo čekati ni na reakcije određenih političkih oponenata vladajućem HDZ-u. O ovoj tematici svoje mišljenje iznijeli su i Neovisni za Hrvatsku (NHR) Zadarske Županije, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Posljednjih nekoliko dana kroz medije smo saznali da je konačno, nakon dugog vremena iščekivanja u upotrebu pušten parking u sklopu Poliklinike OB Zadar. Hvale vrijedan je to događaj za cijelu Zadarsku županiju koji je zasjenila informacija kako će se usluge bolničkog parkinga naplaćivati 4 kn. po satu parkiranja.
Što je tu sad čudno, kazati će županijski čelnici, pa svugdje se parking naplaćuje?!
Gospodo pa da Vas samo podsjetimo kako su županijski vijećnici NHR-a još prije godinu dana nudili prijedlog za rješenje bolničkog parkinga, kako starog ispred glavnog ulaza u OB Zadar tako i ovog novog. Kažu da je „ponavljanje majka znanja“ pa vam evo putem medija još jednom predložimo naše „rješenje“ naplate bolničkog parkinga, a od kojeg će koristi imati svi naši stanovnici; bolesnici i medicinsko osoblje  bolnice parking bi koristili besplatno, a sve ostale osobe koje žele koristiti parking isti bi platili i to po još većoj cijeni nego ova koju ste vi postavili za sve korisnike (op.a. 4 kn./h) te na taj način ne bi zauzimali mjesta onima kojima su uistinu potrebna, nauštrb ispijanja kave i kupanja na obližnjim gradskim kupalištima.
Parking OB Zadar i Poliklinike Zadar izgrađen je za potrebe njenih korisnika i to namjenskim sredstvima i svrha mu nije stvaranje dodatne materijalne vrijednosti nego olakšavanje usluge pacijentima.
Svjesni teške financijske situacije u kojoj se naši sugrađani nalaze (pokušajte vi preživjeti s primanjima od cca. 2.000 kn. mjesečno), a s obzirom da se radi o ljudima narušenog zdravlja koji i nekoliko puta tjedno moraju dolaziti u prostor bolnice (npr. onkološki bolesnici, dijaliza i sl.) vašom odlukom moraju izdvajati više novaca za parking nego što plaćaju Dopunsko zdravstveno osiguranje (u prosjeku 70 kn/mjesečno).
Djelatnici koji rade u OB Zadar također moraju izdvajati značajna financijska sredstva ako žele koristiti dotični parking (ako djelatnik radi 160 sati mjesečno, a parking plaća 4 kn ispada da mora mjesečno plaćati 640 kuna samo da bi došao na posao).
Koja je alternativa ovim ljudima? Parkiranje posvuda uokolo Poliklinike i OB Zadar, traženje slobodnih mjesta na zelenim površinama i raznim drugim javnim površinama, a parking je sablasno prazan….
Gospodo, kada ste donosili ovu odluku što ste s njom htjeli postići?? Koji cilj i namjera je bila uvođenje plaćanja parkinga bez dodatnih kriterija?? Ili Vas jednostavno nije briga za vašu osnovnu djelatnost i ljude o kojima skrbite??
Mi u Neovisnima za Hrvatsku u svom Nacionalnom Programu ističemo važnost skrbi za stare, nemoćne i sve one kojima je pomoć potrebna, kroz različite programe i djelatnosti, a prijedlog BESPLATNOG parkinga BOLESNICIMA i MEDICINSKOM OSOBLJU svakako je jedan od takvih prijedloga!