Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pavle i Ljiljanka Lenkić iz Bibinja proslavili zlatni pir

16.10.2018. 13:31
Pavle i Ljiljanka Lenkić iz Bibinja  proslavili zlatni pir


Kao znak zajedništva i povezanosti Pavle i Ljiljanka Lenkić iz Bibinja, višestruki dobitnici akcije Zadarskog lista "Biramo najljepši vrt", svećenikovim blagoslovom u crkvi Velike Gospe i velikom  svečanošću uz bogat stol u društvu obitelji i prijatelja proslavili su 50  godina braka. Lijepa je to priča, a oboje su kazali kako su zaljubljeni  kao prvog dana.
Bila su to, kažu, drukčija vremena. Pritom su se složili kako je divno  živjeti 50 godina zajedno, ponekad se i posvađati, ali se još češće skupa  radovati, što je danas, kad su bračne razmirice i razvodi uobičajena pojava, zaista prava rijetkost.
– U životu sve probleme treba nastojali rješavati razgovorom, uz  međusobnu toleranciju, strpljenje i opraštanje, govore supružnici Lenkić, 74-godišnji Pavle zvani Pave i 67-godišnja Ljiljanka zvana Ljilja, koji  su imali privilegij slaviti ovaj lijep i rijedak jubilej, događaj vrijedan pozornosti.


Zajedničko putovanje
Pavi i Ljilji na njihovom zajedničkom putovanju rodilo se dvoje djece,  dvije kćeri: Klaudija udana u Sukošanu za Zorana Krešana i Višnja  udana za sumještanina Marina Sikirića. Djeca su im podarila petero  unučadi – Andeu, Petru, Davida, Dinku i Mateu.
– Bez obitelj je najvažnija i bez nje nema ničega, reći će slavljenik Pave koje je rođen u brojnoj obitelji sa šestero braće i šest sestara.
Slavljenica Ljilja rođena Mirkov jedinica je u roditelja, a imala je samo 17 godina i dva mjeseca kad sam se udala.
– U to vrijeme vjenčanje je subotom bilo u matičara u Zadru, a nedjeljom u crkvi, u sv. Roka. Svadbena večera nije bila zajednička, slavilo  se i kod mladoženje i kod mojih. Kumovi su nam bili sad pokojni Mladen Sikirić Pivac i Pavin brat Niko Lenkić, rekla je slavljenica Ljilja koja  se vratila u vrijeme prije čak pola stoljeća.
Obred blagoslova tijekom nedjeljne svete mise u crkvi Uznesenja  BDM ili Velike Gospe predvodio je župnik don Zdenko Milić.
– Te 1968. godine bilo je 23 vjenčanja i 60 krštenja, a Bibinje je imalo  upola manje stanovnika. Ove godine je bilo 22 vjenčanja, 41 krštenje i  35 sprovoda, kazao je don Zdenko pošto se slavljenicima zahvalio na  vjernom svjedočenju zajedničkog života punih 50 godina.


Radili i stvarali
Uvijek su živjeli skromno, radišno i pošteno, svoj život su posvetili  svojoj obitelji, radili su i stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje.
– Svaki trenutak radosno proživljavamo punim plućima, otvorena  srca i duše u velikoj slozi i ljubavi. Moje Ljilja je oduvijek bila vrhunska  domaćica koja je držala sva četiri kantuna kuće i brižno brinula i odgajala djecu, tvrdi slavljenik Pave koji je cijeli radni vijek proveo u Otočanki i Elki.
Na ljetnoj tarasi bibinjskog restorana Torkul, kod kćeri Višnje i zeta  Marina, svečani ručak uz bogat stol, "svadbenu" tortu, harmoniku i gitaru protegao se u noć, sve do poslije 22 sata.