Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pipan: Realno, još nemamo kiks u ABA ligi

16.10.2018. 14:01


Gostujuća turneja koja je započela još prošlog utorka gostovanjem kod Bosca na otvaranju HT Premijer lige neslavno je završila porazima kod Zaboka u subotu i Petrol Olimpije u večernjem nedjeljnom  terminu. Porazi su očito nešto što postaje svakodnevnica u Zadru ove sezone i u tom tonu je Aleš Pipan recenzirao događanja iz Ljubljane koja su  potvrdila da se njegova momčad ne može kvalitetom nositi s konkurencijom u regionalnom natjecanju. Za pobjede ipak treba nešto više od nekoliko sekvenci u 40 minuta u kojima je Zadar pokazao stabilniju igru, a  ta razdoblja u trećoj i četvrtoj četvrtini kad su njegovi igrači došli do prilike za preokretom su pokazala i mnoge druge nedostatke poput manjka  samopouzdanja kao i karaktera momčadi što ne ulijeva povjerenje da se  ove sezone može iščupati od ispadanja u niži rang. Pogled na ljestvicu  gdje je Zadar uz Cibonu zacementiran na dnu bez pobjede u tri kola i sa  daleko najviše primljenih poena (285) dovoljno je da i košarkaški laik zaključi da je nešto uistinu 'trulo' na Višnjiku početkom ove sezone.
– Čestitam Olimpiji na pobjedi koja je potpuno zaslužena. Imali smo  svoje prilike u trećoj i početkom četvrte četvrtine. Vratili smo se u utakmicu nakon lošeg prvog poluvremena, imali nekoliko napada za vodstvo, ali ipak nismo uspjeli materijalizirati tu našu dobru igru nego smo  ušli u seriju grešaka koje su nas na kraju dovele do poraza – osvrt je Pipana na treći ABA ligaški poraz, a slovenski stručnjak pored te činjenice nije previše zabrinut jer dosad po njemu Zadrani još nemaju kiks.
Sezona je tek počela izgubili smo tri utakmice, no realno još nemamo  kiks u ABA ligi te nam one glavne utakmice tek dolaze. Imamo kratku  klupu i to ostavlja svoj trag na rezultat, a iščekujemo dolazak igrača na  poziciji centra s kojim ćemo sigurno dobiti na širini i kvaliteti. Pogotovo  u ovakvim utakmicama, jer bi onda uspjeli koji puta okrenuti situaciju i  na svoju stranu – kazat će trener Zadra koji je zaboravio da poraz od Zaboka definitivno spada u rubriku kikseva iako se nije dogodio u ABA ligi,  a na tom tragu su bili i pripadnici Tornada koji su energično zatražili njegovu ostavku s tribina ljubljanskih Stožica.
U Zadru nije lako biti trener jer uvijek postoji pritisak. Kad se gubi onda uvijek ima nezadovoljnih, a tako je bilo i ovog puta. Opaske iz publike  su normalne u ovom sportu, a na mene se može derati tko god hoće. Ja  sam ionako već imun na sve to – zaključio je tako Pipan vikend koji će sigurno htjeti što prije zaboraviti, a nema ni previše vremena za plakanjem nad učinjenim jer već u četvrtak slijedi Gorica na Višnjiku u domaćem prvenstvu, a utakmice istine za Slovenca bit će ona u nedjelju  protiv Mornara. Eventualni poraz ozbiljno bi mogao uzdrmati njegovu  'stolicu', a sudeći po onome kako igrači reagiraju na terenu uz navijače  koji sve više gube strpljenje neće sigurno biti dosadno na Višnjiku u narednom razdoblju.


Martić: Odigrali smo momčadski
U stožeru Petrol Olimpije nemaju razloga za nezadovoljstvo, a trener Zoran Martić  pohvalio je svoje igrače koji su uglavnom cijelu utakmicu odrađivali ono što je od  njih zatražio.
– Za nas je bila jako teška utakmica pogotovo iz psihološkog aspekta. Svaku utakmicu igramo pod velikim pritiskom i protiv Zadra smo uspjeli srećom bez većih problema privesti utakmicu kraju. Vodili smo cijelo vrijeme i zasluženo na kraju slavili  iako smo imali kriznih situacija tijekom treće četvrtine. Mislim da smo prije svega  odigrali momčadski i to je ono što me veseli pred nadolazeće utakmice. Zadar je pokazao kvalitetu i smatram ih vrlo opasnom momčadi, a da su imali malo više sreće  ne bi ovog trenutka imali tri poraza, jer su tijesno izgubili od FMP-a i Cedevite – kazao je trener Petrol Olimpije.


Olimpija se dodavala, Zadrani igrali  svaki za sebe
Pogled na statistiku otkriva mnogo, a ono što bode u oči kod Zadra uz obranu koja  od početka sezone djeluje i izgleda poput sira ementalera, jest broj asistencija koji je  otišao debelo na stranu Olimpije (24-13). Momčadski učinak je istaknuo domaći trener nakon utakmice dok kod Pipana taj segment uopće nije dolazio do izražaja. Da  nije bilo svestranog Luke Božića s 20 poena, 5 skokova i 3 asistencije poraz bi vjerojatno bio još i uvjerljiviji. Ono što zabrinjava je učinak Domagoja Vukovića u posljednje dvije utakmice. Protiv Zaboka ubacio je tek četiri poena, u Ljubljani pet, što  nije ni blizu onog Vukovića protiv FMP-a i Cedevite. Protiv Olimpije u igru nije ulazio  Mislav Brzoja, ne znamo zašto, a ponovno se u redukciji minuta našao Lovre Bašić  za čijeg je boravka na parketu Zadar puno bolje izgledao nego kad je organizirao igru  Malcolm Grant. Istina Amerikanac je uz Božića bio najefikasniji, no dojam je da on i  Little igraju previše za sebe, a malo za momčad. Velika razlika u odnosu na Bostica i  Knowlesa lani u sastavu Aramisa Naglića.