Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Strojnicama po Crvenoj zemlji

16.10.2018. 09:35
Strojnicama po  Crvenoj zemlji


Letačke posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u sklopu vojne vježbe Velebit 18 – združena snaga izvele su u nedjelju na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina bojna djelovanja  na ciljeve na zemlji u noćnim uvjetima.
U provedbi gađanja sudjelovala su četiri helikoptera OH-58 D Kiowa  Warrior u dva neovisna međusobno koordinirana tima, a koordinaciju  helikoptera Kiowa sa zemaljskim snagama izveli su prednji zračni kontrolori, odnosno Kontrolori bliske zračne potpore-JTAC (Joint Terminal  Attack Controller).
Kroz razrađeni scenarij vježbe djelovanja su počela navođenjem helikoptera na metu koje su po ustaljenim procedurama proveli Kontrolori  bliske zračne potpore, nakon čega je krenuo napad timova OH-58D Kiowa Warrior koji su djelovali po metama iz poniranja.
U napadnim djelovanjima letačke posade Kiowa koristile su strojnice  M3P kalibra 12,7×99 mm. Po završetku uspješnih provedbi bojnih  gađanja posade su provele procjenu uspješnosti gađanja cilja, nakon  čega su se vratile u matičnu postrojbu u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.
Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren tom je prigodom rekao kako je Eskadrila još jednom pokazala da u potpunosti vlada  novim sposobnostima implementiranim uvođenjem helikoptera  Kiowa  Warrior u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.