Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Župan: Budimo sretni što smo donijeli slobodu

16.10.2018. 10:23


Pripadnici prve postrojbe specijalne policije PU zadarske  Poskoci ponovno su se jučer okupili na mjestu odakle su krenuli obranu  Republike Hrvatske. Prije 28 godina hrvatski redarstvenici postrojili su se  u dvorištu tadašnjeg odmarališta Čazmatransa, a danas Mjesnog odbora  Jazine I.
Vijenac ispod spomen ploče položio je predsjednik Udruge specijalne  policije Poskoci Zadar Ivica Kapetanović. Okupljenim uzvanicima i veteranima drugih postrojbi iz Domovinskog rata obratio se ratni zapovjednik Đuro Župan.
– Nešto ranije od ovih datuma mi smo bili brži od formalnih protokola  Ministarstva unutarnjih poslova. Krenula su tada 32 pripadnika tadašnje  jedinice za posebne namjene koja je postala jezgro za formiranje jedinice, ali i preteča svih ostalih ratnih postrojbi. Dali smo koliko smo mogli, a  jesmo li stvorili sve što smo željeli teško je reći. No budimo obični i budimo skromni i sretni što smo donijeli slobodu ovoj zemlji i ovom gradu,  rekao je njihov ratni zapovjednik.
Ponovno je naglasio da je postrojba osnovana 15. rujna, a ne 15. listopada. MUP, nastavio je Župan, nije relevantan faktor povijesti, osim u  nekim u nekim birokratskim radnjama kao što su to mirovine ili nešto  drugo. Ratni zapovjednik ove postrojbe  nije mogao sakriti nezadovoljstvo što se na ovom obilježavanju nisu pojavili neki od pozvanih, ali je  rekao da specijalci opraštaju jer i Bog oprašta.
Prije okupljanja kod spomen ploče, veterani Poskoka su za sve poginule u Domovinskom ratu položili vijence i zapalili svijeće kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.