Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najbolji liječnici na svijetu su dr. Dijeta, dr. Mir i dr. Veseljak

16.10.2019. 09:06


Dan zdravih dojki te Dan menopauze i osteoporoze, obilježen je i u Zadru pa su tim povodom u Gradskoj knjižnici održana vrlo zanimljiva predavanja predsjednice Udruge za prevenciju bolesti dojke Europa Donna mr. sc. Tatjane Vukelić-Baturić, poznate pulmologinje i poznatoga ginekologa, predsjednika Udruge za osteoporozu dr. sc. Petra Loze.
Dr. Lozo je kroz svoja svakogodinšnja predavanja o problematici zdravlja žena ovu temu približio Zadrankama još u vrijeme od prije dvadesetak godina, kada se u medicini, a osobito u javnosti malo znalo o osteoporozi. On je i kao znanstvenik godinama proučavao menopauzu upravo na svojim zadarskim pacijenticama, na čemu je i doktorirao.


«Geni su naša predispozicija, ali ne i naša sudbina«
Da Zadranke zanima zdravlje pokazala je i ovoga puta puna dvorana Gradske knjižnice, a dr. Tatjana Vukelić-Baturić im je, između ostaloga, govorila o zdravlju kao osobitoj odgovornosti svake pojedine žene, ističući kako o zdravlju razmišljamo tek kad ga izgubimo. Govoreći o genetici istaknula je kako se danas u modernoj medicini puno više znade što su ljudski genomi i da se više ne uči da je nasljeđem uvjetovano kakvo će nam biti zdravlje i koliko ćemo dugo živjeti. Zapravo citirala je jednoga svjetskoga znanstvenika da su »geni naša predispozicija, ali ne i naša sudbina«. Rekla je, između ostaloga, kako se danas vjeruje da je utjecaj okoliša osobito važan za većinu kroničnih bolesti čovječanstva, pa je napomenula također citat da su najbolji liječnici na svijetu dr. Dijeta, dr. Mir i dr. Veseljak. Na naše zdravlje, dakle, utječu prehrana, tjelesna aktivnost, odmor, odnosi u obitelji i široj zajednici, posao i rekreacija. Naglasila je kako u današnjem stresnom načinu života treba posebnu pažnju posvetiti odmoru. To znači da osim dovoljno sna, trebamo koristiti i razne tehnike opuštanja, poput meditacije, molitve, joge, šetnje u prirodi, slušanja glazbe…
Naravno, posebnu pažnju predavanja posvetila je očuvanju zdravlja dojki, te naglasila da je svakoj ženi potreban samopregled dojki redovito svakoga mjeseca, te odlazak na redovite preventivne preglede mamografije i ultrazvuka.
Nadovezao se dr. sc. Petar Lozo kazavši kako na nas više djeluje okruženje, nego naši geni, te je ustvrdio da ravnotežom možemo znatno utjecati na zdravlje. Podsjetio je kako je zadarska Udruga za osteoporozu još 2008. godine poslala poruku da je osteoporoza bolest koju treba prepoznati i liječiti i otad ova udruga sudjeluje i u kliničkim istraživanjima te bolesti.


Niti jedna žena ne bi smjela umrijeti od raka vrata maternice
Ginekolog dr. sc. Petar Lozo ovoga puta je, osim o menopauzi i posljedicama na zdravlje žena, govorio i o tome kakve su danas mogućnosti liječenja i izliječenja od tzv. ženskih bolesti. Menopauza nije bolest, nego prirodno stanje, ali u nas se još uvijek nedovoljno shvaća da su bolesti vezane uz to stanje, poput osteoporoze, vrlo teške, ako se na vrijeme ne prepoznaju. Prevencija je osnova ranoga otkrivanja bolesti.
Iznio je nadalje i porazne podatke o preživljavanju oboljelih žena od nekih bolesti u Zadru i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se, govore podaci, danas više umire od raka, nego u mnogim europskim zemljama, u kojima se rak liječi do izlječenja. Naša zemlja, nažalost, drži visoko drugo mjesto po smrtnosti od raka vrata maternice, a od raka danas ne bi trebala umrijeti nijedna žena.
– Niti jedna žena u Hrvatskoj ne bi smjela umrijeti, primjerice, od raka vrata maternice, ustvrdio je ovaj ginekolog koji ima dugogdišnje iskustvo u liječenju žena. Naši nacionalni programi prevencije nekih bolesti su dobro zamišljeni, ali se ne odvijaju dobro, a posljedica je toga da svaki treći dan u Hrvatskoj umre jedna žena od raka vrata maternice. Naime, 2016. godine je u Hrvatskoj u okviru nacionalnog programa obavljeno 5.063 papa testova, a sljedeće godine tek 2.185, dakle oko 3000 pregleda manje. Zašto? Zato što su uz nacionalni neki posegnuli i za »svojim programima«, poput niza ministarstava, županija, gradova, još nekih državnih ustanova i tako su poremetili dobro zamišljen nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Posljedica je da su neke žene tako imale dupli pregled, a većina nijedan. Dakle, to je još jedan apsurd hrvatskoga zastarjelog zdravstva, kojemu prijeti propast, što se ovaj zadarski ginekolog ne ustručava tvrditi.
(E.R.T.)