ZADARSKI LIST - OD IDEJE DO INSTITUCIJE Jedva dočekali prve primjerke (1)

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nedjeljko Jusup, osnivač, autor projekta i prvi glavni urednik otkriva kako je pokrenut i kako se razvijao Zadarski list
Na današnji dan 15. 10. 1994. postao sam prvi i jedni zaposlenik tek registrirane tvrtke Zadarski list d.o.o. Prihvatio se uloge glavnog urednika tada još nepostojeće novine. Urednik bez novine i redakcije, djelatnik tvrtke bez prihoda, sjedišta i ureda. Ipak, za nepunih 20 dana stvoren je Zadarski list. Uz pomoć nekolicine kolega i suradnika prvi broj je izišao 03. 11. 1994. godine i izlazi i dalje. Svaki dan!
Zvonko KUCELIN
HERMAN J. OBERMAYER - Primjer sličan Zadarskom listu ne postoji ni u SAD-u

Bio je četvrtak, 3. studenog 1994. Život je nosio  atmosferu iščekivanja i  briga. Sjećanje na najmilije, Svi Sveti, Dušni dan, a  posvuda rat. Mediji su javljali o  žestokim borbama u BiH i Hrvatskoj. Dvije trećine Zadarske  županije još je bilo okupirano,  Zadar pod stalnom prijetnjom  neprijateljskih granata, bez vode i struje. Deprimirajuće, no i u  takvim, za život gotovo nemogućim uvjetima, dogodilo se  nešto pozitivno. Možda i povijesno:

- Rođen je i na kioscima osvanuo novi zadarski tjednik -  Zadarski list! - širilo se tog ratnog četvrtka najprije gradom,  potom i okolicom. Širilo, čitalo  i komentiralo.

Glasilo demokratskog  Zadra

Već po prvom broju vidi se  da je riječ o listu s pretenzijama  da bude zadarski, da bude list  hrvatskog i demokratskog Zadra, kako mu i glasi slogan -  objavila je u Večernjem listu kolegica Elza Radulić  Toman.

Prvi broj prvog zadarskog tjednika s velikim  Z, prvi su u srijedu  navečer "vižitali"  zadarski novinari. Odavna se u  Zadru na jednom mjestu,  konkretno u  Captain's clubu  restorana Marina,  nije našlo toliko  zadarskih novinara, koliko ih je  došlo na promociju novog tjednika. Što  iz znatiželje, što iz podrške kolegama pozivu  su se odazvali brojni  novinari, urednici i direktori svih zadarskih  redakcija i dopisništava želeći, među ostalim, biti prvi koji će u svojim rukama imati novine,  uručene samo dva sata  (koliko treba od Splita do  Zadra) nakon tiskanja u  Slobodnoj Dalmaciji - Novine d.d., izvijestila je svoje čitatelje Davorka Mezić.

Pod naslovom "Bez  obračuna s neistomišljenicima?" danas nažalost pokojni Željko Luburović u Vjesniku navodi  kako se uredništvo novog zadarskog tjednika  obvezalo da svoje stranice neće koristiti za  obračune s političkim  neistomišljenicima, čega su  se bojali mnogi koji su u Zadru sa skepsom očekivali pojavljivanje prvoga broja Zadarskog lista, ustvrdio je Luburović  podsjetivši kako je ovaj list pokrenula skupina novinara "do  jučer zaposlenih u Narodnom  listu" kojega je vlasnik tada, uz  asistenciju svog brata Borisa,  postao američki Zadranin Vedran Škulić.

Pojavu prvog broja Zadarskog lista popratili su i drugi pisani i elektronski mediji. Lokalni svi, osim Narodnog lista.  Prisjećajući tih dana mladi karijerni diplomat u Ministartvu  vanjskih i europskih poslova  RH Domagoj Marić, inače  rođeni Zadranin, napisao je u  svom komentaru na Facebook  profilu: -  Samo prvi i samo vlastite inovacije se pamte. Sve ostalo je operativni rad koji ide u  zaborav čim se odradi. Sjećam  se kako mi je Nedjeljko Jusup  kao dječaku objašnjavao da u  Zadru ima puno više događaja  nego što Slobodna prenese na  jednoj stranici. Čestitke od srca!  - poručio je Marić, prisjećajući  se prvog broja i početaka Zadarskog lista. 

Što nisam rekao  Obermayeru

Od prvog do današnjeg  6.555-og broja puno toga se izdogađalo. Izdržalo mnoge bure, uspone, ali i krize kroz koje  su ove novine morale prolaziti  da bi prošle put od ideje i avanture do institucije. Od jednog  zaposlenog, jednog pisaćeg  stroja i jednog telefona do -  etabliranog dnevnog lista!

- Primjer sličan Zadarskom  listu ne postoji ni u SAD-u.  Znam samo jedan slučaj da je  jedan regionalni tjednik prerastao u dnevni list, ali tek nakon  50 godina izlaženja - rekao je  američki stručnjak za medije  Herman J. Obermayer. Kao  izaslanik USAID-a, izučavajući  medije u Europi, prije 20-tak  godina, on je nekoliko dana  proveo u Zadarskom listu, gledao kako radimo i zapitkivao o  svemu.

Otkud ideja, novac, ljudi, kako je sve počelo?

Obermayeru nisam govorio  detalje. Možda je sada  prigoda  da se i o tome ponešto kaže.

 

OBERMAYER:  Fasciniran  Zadrom i  iznenađen  Zadarskim  listom 

-  Obišao sam mnoge redakcije  u većini zemalja u tranziciji, ali  ovo što sam vidio u Zadru po  mnogočemu je jedinstveno. Rijetki su primjeri da su jedne novine pokrenute "na ledini" bez  novinske infrastrukture i ičije  pomoći tako brzo iz tjednika prerasle u dnevni list. Cijeli projekt  Zadarskog lista je zanimljiv jer je  nastao kao primjer samoniklog  poduzetništva, rekao je američki  novinar i nakladnik, koji je kao  izaslanik USAID-a, izučavajući  medije u Europi,  nekoliko dana  proveo u Zadarskom listu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno