Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ponovljena rasprava u svezi najnovijih izmjena Prostornog plana Grada Zadra

16.10.2019. 13:56


Danas je u gradskoj vijećnici održana ponovljena rasprava u svezi najnovijih izmjena Prostornog plana Grada Zadra. Ponovljena javna rasprava održava se od 14. do 21. listopada a u njoj je usvojeno 46 posto primjedaba na javnu raspravu koja se održala ljetos. Točnije, Grad Zadar i izrađivač plana Block-projekt Zadar uvažili su 43 primjedbe građana i tvrtki, a od 10 primjedaba koje su uputila javno predstavnička tijela, nisu uvažene samo dvije.
Kako je u uvodu objasnio zamjenik pročelnika za graditeljstvo Grada Zadra Matko Segarić predmet izmjena bilo je usklađenje s novim odredbama Zakona o prostornom planiranju. Usklađivanje je kaže Segarić, učinjeno i u tekstualnom dijelu, ali napose u prometnom sustavu, gospodarskim zonama, zonama sporta i rekreacije, sustavima na kojima se primjenjuje projekt Pametni grad te između ostalog i na postrojenjima za desalinizaciju.
– Građevinska područja nisu bila predmet ovog plana. To se u planu neće dirati, ali će se zabilježiti kao ulazni podataka za budućnost tj. za buduće izmjene prostornih planova. Čak 80 posto usvojenih primjedaba, odnosi se na korekciju ili ukidanje prometnica. Ako se u tom slučaju oštetila jedna ili dvije parcele, prihvaćene su primjedbe. Želja nam je bila što je više moguće izbjeći rješavanje problema u prostoru izradom posebnih urbanističkih planova uređenja, rekao je na početku odgovorni urbanist Block-projekta Željko Predovan.
No, najveći broj upita odnosio se upravo na parcele pa je svima zajednički odgovorio zamjenik Segarić.
– Ako je prolaskom ceste oštećena i druga parcela koja je tako postala niškorisna, Grad ima obvezu otkupiti i tu parcelu, rekao je Segarić dodajući da strankama čije su primjedbe uvažene, Grad neće slati obrazloženja. Učinit će to samo oinima čije su primjuedbe odbijene. To ne znači da one u budućnosti neće biti možda i usvojene jer se ionako planovi mijenjanju svake 4-5 godina.
Za aktualne izmjene, planeri su zaronili u arhivu prijedaba još iz 2014. Među zanimljivim upitima bio je i onaj Marina Jurića koji je upitao kakva je sudbina sjeverne lučice na Silbi koja je navodno proglašena za ekskluzivnu nautičku luku.
– Prostor je pred usklađenjem sa Zakonom o morskom području kako bi se to područje moglo proglasiti lučkim područjem. O toj komunalnoj lučici, brinut će Županijska lučka uprava, a paralelno se odvija i sanacija luke na Žaliću, rekao je Matko Segarić.