Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HT PREMIJER LIGA Skokovi sakrili mnoge nedostatke koje treba popraviti

16.10.2020. 12:03


Pobjedi se ne gleda u zube, zaključak je s kojim su sigurno na Višnjiku arhivirali prvi gostujući uspjeh ove sezone izboren u srijedu navečer u Osijeku. Zadranima je taj prvi gostujući skalp donio relativno olakšanje nakon teškog abaligaškog vikenda koji je vidno spustio samopouzdanje u Mršićevoj svlačionici, ali osim činjenice da su upisani novi bodovi nije sigurno bilo velikog razloga za pozitivan dojam.


Izgubljene lopte i vanjski šut
Potvrdit će to zorno i vrlo poražavajuća statistika nakon dvoboja s Osječanima. Rubrika izgubljene lopte na zadarskoj strani je bila uistinu ružna za vidjeti, s čak 28 lopti koje su ‘u bunar’ bacili Mršićevi igrači, a primjerice šut za tri bio im je tek na 12 posto, što će kazati da su Zadrani ubacili tek dvije trice od 16 pokušaja. Kad se sumiraju ova dva poražavajuća podatka sigurno se svi pitaju kako je onda Zadar uopće dobio u Osijeku i to s devet razlike. Odgovor je naravno u nikakvoj kvalitete košarke u HT Premijer ligi pa je momčad s Višnjika i u onom lošem izdanju uglavnom uvijek jača od većine svojih protivnika. Tako je bilo i u Gradskom vrtu gdje se mogla gledati uglavnom rastrgana igra, s ukupno 47 izgubljenih lopti na obje strane i s nebrojeno puno promašaja što je u konačnici kumovalo jedinom statističkom podatku kojem se stručni stožer Zadra nakon utakmice mogao donekle veseliti. Naime, Zadar je u 40 minuta uspio skupiti nevjerojatnih 50 skokova, od čega 13 napadačkih, i ako je suditi po tom segmentu sigurno je da htijenja, želje i volje kod Zadrana ne nedostaje, no ostao je veliki upitnik iznad glava navijača nakon te osječke epizode – koliko zapravo vrijedi i koliko je sposobna trenutačna postava izgurati dva kolosijeka, abaligaški i premijerligaški.
– Teška utakmica za nas nakon Mornara i Mege. Osjetilo se da smo bili dosta umorni, no bez obzira na tu činjenicu imali smo previše izgubljenih lopti za jednu ovakvu utakmicu. Čestitke na pobjedi, ali definitivno imamo još toga za popraviti – kazao je Mršićev pomoćnik Ivan Perinčić nakon utakmice s Vrijednosnicama Osijek.


Neophodna pojačanja
Priznao je Perinčić da izdanja njegove momčadi nisu što se tiče uvertire sezone na razini, i da se teško dolazi do bodova u domaćoj ligi dok je regionalna konkurencija već nakon uvodna dva kola pokazala koliko je u ovom trenutku ispred Zadra. Stoga je jedino što stručni stožer može obećati i pokušati napraviti da se mukotrpnim radom koliko-toliko sakriju mnogi nedostaci u igri, a sigurno će krvnu sliku popraviti nova pojačanja. Jedno osvježenje u rosteru već je obznanjeno prekjučer, stiže novi centar Chinanu Onuaku koji bi trebao zamijeniti Jonathana Gallowaya, a šuška se da je već pripremljen teren za dolazak još jednog igrača u zadarsku svlačionicu. Jer s postojećim kadrom Mršić će teško napraviti željeni pomak u abaligaškom okruženju stoga remont rostera sredinom listopada iako je poražavajući za struku na Višnjiku je i neophodan ako se misli biti iole kompetitivan ove sezone. Sigurno se u tu priču uklapa i podizanje forme kod nekih nositelja igre. Tako nešto sigurno ne treba Martinu Junakoviću koji je zasad najbolji igrač, dok je Dominic Gilbert potvrdio u Osijeku da izlazi iz male krize s učinkom od 13 poena i čak 11 skokova. Još da mu se pridruži i Domagoj Vuković, pa i Justin Carter koji doduše polako, ali sigurno, pokazuje znakove živosti sigurno bi sve puno bolje izgledalo. Gilbert nije pak isticao nakon vrhunske partije u Osijeku svoj individualni učinak već je razmišljao o kolektivnom setu koji se treba u narednim utakmicama puno bolje posložiti na terenu.
– Dobro da smo pobijedili, to je i bio cilj. Osijek je dobro igrao, gurali su nas do kraja, no na sreću uspjeli smo na kraju, ali moramo igrati puno bolje i napad i obranu – kazao je najbolji Mršićev igrač u Osijeku.