Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

JESEN U VRTIĆU Biogradski mališani pustili mašti na volju

16.10.2020. 13:11


Svu ljepotu i bogatstvo jeseni u koju smo zakoračili, dočarali su nam male Biograjke i mali Biograjci, polaznici Dječjeg vrtića Biograd.
– Vrtićka djeca iz skupine Tigrići te drugi polaznici vrtića su uz pomoć svojih roditelja i dakako odgojiteljica, koristeći jesenske plodove kreativnim radovima uljepšali prostor vrtića. Od jesenskih plodova izradili su, možemo slobodno reći prave eksponate, a uradci su to koje bez sumnje vrijedi izložiti i pokazati, kazala je Esma Brzić, ravnateljica vrtića.


Pedagoški neoblikovani materijali
– Za djecu su najvažnije igračke od pedagoški neoblikovani materijali.To su svi materijali koji nisu didaktički, a služe za igru, izradu didaktičkih predmeta i igračaka, istraživanje i eksperimentiranje djeteta. Takav materijal ne košta ništa, a potiče dijete na usvajanje novih znanja, novih vještina, na razvijanje pojedinih sposobnosti. Potiče maštu djeteta i kreativnost. Koristeći takve materijale recikliramo i učimo djecu reciklirati, istaknula je Brzić.
Početkom nove pedagoške godine i dolaskom jeseni nakon što se u zajedništvu djece i odgojiteljica sredio i kultivirao školski vrt u DV Biograd su odlučili djeci približiti jesenske plodove kroz različite aktivnosti.


Epidemiološke mjere
Zbog specifičnog trenutka življenja i epidemioloških mjera ne održavaju se ovdje česti roditeljskii sastanci. U suradnji s roditeljima skupine Tigrići sakupili su različite jesenske plodove (tikvice, kukuruz, kestene, žireve, orahe, jabuke, kruške, mandarine, dunje, žižule-čičindre, magranje). Uspoređivali ih (manje, veće, uže, šire), promatrali povećalom i vagali (lakše, teže, jednako).
– Svake godine, pa tako i ove, jesen nas iznenadi i oduševi svojom ljepotom, raznolikošću ali i nepredvidljivošću. Svako godišnje doba ima svoje draži, a jesen nam nosi pregršt boja i divnih plodova, naglasila je Brzić.
Naime, nakon istraživanja oblika i teksture plodova te imenovanja plodova, vrtićka djeca i njihovi roditelji pustili su mašti na volju, a kreativnost jednih i drugih rezultirala je pravim malim remek djelima.




Poveznica roditelja i odgojiteljica
– Uz lutku Jesenku, koja je poveznica roditelja i odgojiteljica u odgoju djeteta, tu su i brojni drugi plodovi koji su s malo mašte i kreativnosti dočarali jesen i njezine plodove, ali i stanovnike, poput ježeva, puževa i slično.
Dovoljno je razloga za slavlje kada mališani zajedno s odraslima, odgojiteljima i roditeljima, kaže ona, pokažu svima kako doživljavaju jesen.
– Uz činjenicu da su kroz taj rad i ponešto naučili, još je dragocjenije druženje s roditeljima i dakako dobra zabava, a pri tom, to je i dokaz da se i u ovim novim korona uvjetima pomalo svi privikavamo na život pod motom »novo normalno«, zaključila je Brzić.
 


Tko brine o odgojno-obrazovnom radu


O odgojno-obrazovnom radu 189 djece te predškolcima u matičnom vrtiću u Ulici Marina Držića, područnom vrtiću na Torovima – Kosi i u hotelu Adria brine 20 odgojiteljica: Ana Poljak, Božena Belamarić Brčić, Antonia Potočki, Marijana Baraba, Kristina Vučkov, Ivana Dominis, Marijana Sorić, Nikolina Mustapić, Anita Škara, Paola Jurić, Josipa Tomić, Jasmina Pešić, Valentina Filipović, Marija Oštrić, Nikolina Pandžić, Ana Došen, Antonija Kolačko, Ana Šarić, Daria Vuksan, Nada Smajić. Dakako, tu su i ravnateljica Esma Brzić, pedagoginja Višnja Milačić Žurić, zdravstvena voditeljica Josipa Mikulić, logopedica, četiri kuharice, pet spremačica i dva kućna majstora.